BiH
21

Slučaj Bosnalijek: Braniteljica tvrdi da Edin Arslanagić nije u bjekstvu

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tužilaštvo KS zatražilo je na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu Sarajevo određivanje pritvora za devet osoba uhapšenih u vezi sa slučajem Bosnalijek. Tužioci su naveli kako postoji opasnost da će osumnjičeni napustiti državu, utjecati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo.

Branitelji Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepe, Amara Arslanagića, Bojana Kebe, Samira Telibečorevića, Aide Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepe kazali su da Tužilaštvo KS vrši istragu već sedam godina u ovom predmetu te da žele na taj način prezentovati javnosti kako "nešto rade". Istakli su da se svi njihovi dokazi temelje na izjavama iz 2013. i 2014. godine, a samo je jedna izjava iz 2015. godine.

"Tužilaštvo nije dobro interpretiralo izjave i sve se svodi na temelju priče 'rekla-kazala'", istakli su branitelji.

Braniteljica Edina Arslanagića kazala je kako Edin Arslanagić uopće nije u bjekstvu, kako se to pokušava prezentovati, već da se on nalazi u SAD-u gdje je otišao sa suprugom, jer mu sin treba dobiti bebu. Naglasila je kako se Edin vraća u nedjelju u BiH i da nema potrebe da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Tužilaštvo KS je navelo da su Arslanagići, tj. Edin i Amar, kriminalnim radnjama u Bosnalijeku stekli višemilionsko bogatstvo, te da se u njihovom vlasništvu nalazi kluća u SAD-u, objekat Bombon, stan na atraktivnoj lokaciji u centru Sarajeva, te skupocjena vozila kao što je Prosche.

Arslanagić i ostali se terete da su prebacivali novac iz Bosnalijeka na račune privatnih firmi. Novac je zatim bio preusmjeravan na njihove lične račune.

Branitelji su rekli da ne postoji nikakva osnova za određivanjem pritvora upozoravajući da je Tužilaštvo ugrozilo princip nevinosti optuženih samom činjenicom što su iznijeli da je ova grupa odgovorna za privredni kriminal.

Na sudiji nije ni malo jednostavna odluka, jer mora da se izjasni o 1.807 stranica dokaza, među kojima je i dokaz Tužilaštva o navodnim vrijednim slikama Edina Arslanagića za koje je braniteljstvo reklo da je riječ o običnim slikama bh. slikara i zatražilo da se kaže ko je uopće vršio vještačenje tih umjetnina.

Podsjećamo, ove osobe su lišene slobode u akciji Buyer, kojoj je prethodila višemjesečna kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo zbog kojih je ova kompanija, ali i budžeti FBiH i Kantona Sarajevo oštećeni za milionske novčane iznose.