BiH
21

Afera Bosnalijek: Amar Arslanagić planirao prijenos umjetnina u SAD

Piše: E. F.
Detalj sa suđenja (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Detalji sa današnjeg ročišta (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za produženje pritvora osumnjičenima koji su prije mjesec dana uhapšeni u aferi Bosnalijek Edinu i Amaru Arslanagiću te Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi.

Njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao uposlenici firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Vještačenje umjetnina i nekretnina

Naime, Kantonalno tužilašto u Sarajevu tražilo je da se osumnjičenoj četvorki pritvor produži za dva mjeseca, a zbog činjenice da se radi o posebno teškom krivičnom djelu za koje je predviđena i kazna zatvora veća od 10 godina te bi njihovo puštanje na slobodu dovelo do narušavanja javnog reda i mira.

Kada je riječ o Edinu i Amaru Arslanagiću, Tužilaštvo za njih traži produženje pritvora zbog opasnosti od njihovog bjekstva ukoliko se nađu na slobodi.

"Istraga u ovom predmetu je izuzetno obimna i složena i vodi se po 15 tačaka. Potrebno je uraditi veliki broj vještačenja umjetnina i nekretnina te utvrditi da li se radi o nesrazmjernim vrijednostima između imovine i primanja ovih osoba", kazao je u obrazloženju prijedloga za pritvor tužitelj Sead Kreštalica.

U pasošu nema dokaza da je Arsalangić bio u SAD-u

Nadalje je, pojašnjavajući svoj zahtjev u odnosu na Edina Arslanagića, tužitelj istakao kako bi on mogao pobjeći iz zemlje ukoliko se nađe na slobodi, a naročito ako se ima u vidu činjenica da se po odlasku u SAD neposredno prije hapšenja nije javio organima gonjenja iako je to bio dužan.

"Tokom njegovog saslušanja jasno sam naglasio kako svaku promjenu boravišta mora lično meni prijaviti, no on to nije učinio već nas je njegov advokat obavijestio o njegovom boravku u SAD-u i to onda kada mu je već bio određen pritvor", kazao je Kreštalica.

Dodao je i da u putnoj ispravi koja je oduzeta od Arslanagića nisu pronađeni dokazi da je on putovao u SAD.

Opasnost od bjekstva postoji i kada je riječ o osumnjičenom Amaru Arslanagiću, istakao je kreštalica.

Amar Arslanagić namjeravao napustiti BiH

"To proizilazi iz činjenice da je podnio zahtjev za prijenos umjetnina u SAD, a kao razlog tome naveo je svoje trajno preseljenje u ovu zemlju. Da je namjeravao otići iz zemlje pokazatelj je i činjenica da je njegova supruga u firmi u kojoj radi podnijela zahtjev za prekid radnog odnosa, pa iz toga proizilazi da je Amar Arslanagić zajedno sa porodicom namjeravao napustiti BiH", istakao je Kreštalica.

Naglasio je da je Arslanagić imao namjeru otputovati iako je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena novčanom. Međutim, ta mjera prema Arslanagiću još uvijek nije postala pravosnažna.

Nadalje, tužitelj Kreštalica je naveo i kako prikupljeni dokazi u dosadašnjoj istrazi, ispisani na 30 stranica, potvrđuju da su osumnjičeni počinili sva krivična djela koja im se stavljaju na teret te da su ih počinili kao pripadnici organizirane kriminalne grupe koja je formirana 2002. godine i koja je djelovala do 2012. godine.

"Radi se o posebnim krivičnim djelima kojima je nanesena šteta Bosnalijeku i budžetima Kantona Sarajevo, Federacije BiH i BiH. Ovime je ugrožena egzistencija građana koji očekuju da osumnjičeni u ovom slučaju ostanu u pritvoru", kazao je on.

Istakao je da se u ovom slučaju radi o firmi koja je od strateškog značaja za državu i o koruptivnim djelima čije procesuiranje javnost očekuje.

Detalji sa današnjeg ročišta (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Detalji sa današnjeg ročišta (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Advokati koji brane osumnjičene u ovom slučaju, nakon izlaganja tužilaštva u svom obraćanju sudskom Vijeću kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić osporavali su sve navode postupajućeg tužioca.

"Edin Arslanagić nije bježao, javio se i kazao kada dolazi u BiH pa tako ne postoji razlog za bojazan od njegovog bjekstva, niti razlog za pritvaranje", kazala je Edina Rašidagić jedna od četiri advokata koji zastupaju oca i sina Arslanagić.

Rašidagić je istakla kako tužilaštvo nije obrazložilo koja su to krivična djela osumnjičeni počinili individualno, kao i da u ovom slučaju nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju.

"Dokazi ne potkrepljuju tvrdnju da je Edin Arslanagić organizovao kriminalnu grupu. Dokazi su zapravo samo normalno poslovanje jednog privrednog subjekta. Prema mišljenju vještaka, Arslanagić je propustio izvršiti nadzor nad djelovanjem drugih. To nije organizirana kriminalna grupa", kazala je Rašidagić.

Tako je odbrana Arslanagića predložila da Vijeće odbaci prijedlog tužilaštva te da se eventualno njihovim branjenicima odrede mjere zabrane.

Dokazi za slobodu

"Navodi koji se nalaze u prijedlogu su netačni, neosnovani i maliciozni", kazao je Nermin Vila, advokat Arslanagića i Šefika Handžića.

Advokati su istakli i kako se istraga u ovom predmetu vodi duže od dvije godine te kako činjenica da Tužilaštvo u tom periodu nije okončalo istragu zapravo ne može biti razlog za pritvaranje njihovih branjenika.

Nakon obraćanja advokata osumnjičeni su se pridružili navodima svojih branitelja.

"Časni sude, pridružujem se navodima mojih advokata i nadam se da imate dovoljno dokaza da nas pustite da živimo", kazao je Edin Arslanagić.

Odluka Kantonalnog suda o produženju pritvora osumnjičenima bit će saopćena naknadno.