BiH
36

Produžen pritvor uhapšenima u aferi Bosnalijek: Arslanagići ostaju iza rešetaka

Piše: E. F.
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu donio je danas odluku kojom je mjera pritvora prema uhapšenima u aferi Bosnalijek Edinu i Amaru Arslanagiću te Šefiku Handžiću i Hasanu Šepi produžena za dva mjeseca, potvrđeno je za Klix.ba.

Oni su osumnjičeni da su kao uposlenici firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo počinili krivična djela organiziranog kriminala, porezne utaje, krivotvorenja službene isprave i sklapanja štetnih ugovora.

Sead Kreštalica, tužilac Tužilaštva BiH, na današnjem ročištu koje se održalo pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu zatražio je da osumnjičenima pritvor bude produžen za dva mjeseca, a s obzirom na to da je istraga u ovom predmetu veoma obimna te da je potrebno uraditi brojna vještačenja.

Kada je riječ o posebnim razlozima za određivanje pritvora Amaru i Edinu Arslanagiću istakao je kako postoji opasnost od bjekstva ukoliko se nađu na slobodi, a u odnosu na sve osumnjičene jer se radi o teškom krivičnom djelu za koje je zapriječena kazna veća od 10 godina zatvora te jer bi njihov boravak na slobodi mogao dovesti do remećenja javnog reda i mira.