BiH
46

Tužilaštvo želi Arslanagiće iza rešetaka: Iako u zatvoru, Amar potrošio 220.000 KM

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sead Kreštalica, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo, zatražio je danas od postupajućeg Vijeća Kantonalnog suda tokom ročišta za odlučivanje o pritvoru da Edinu i Amaru Arsalangiću te Hasanu Šepi i Šefiku Hanždiću produži pritvor za još tri mjeseca.

Podsjećamo, četvorka je uhapšena u akciji "Buyer" zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao uposlenici firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Osumnjičeni se u pritvoru nalaze već tri mjeseca, a Tužilaštvo traži da im se zbog složene i obimne istrage pritvor produži za još tri mjeseca.

Saslušani svjedoci i vještaci

"Produženje pritvora tražimo zbog sumnje da se radi o krivičnim djelima za koje je propisana kazna od deset godina zatvora i duža te jer bi njihovo puštanje na slobodu dovelo do remećenja javnog reda i mira. U odnosu na Hasana Šepu pritvor tražimo jer smatramo da bi njegovim boravkom na slobodi došlo do utjecaja na svjedoke u ovom postupku", kazao je Kreštalica u svome obraćanju sudu.

Kazao je tužilac i da iz dokaza koji se dostavljaju sudu proizilazi da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret .

Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Arslanagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Radi se o izjavama 31 saslušanog svjedoka, nalazima vještaka ekonomske struke te dokumentaciji pribavljenoj od banaka i drugih institucija koji se odnose na imovinu osumnjičenih", kazao je Kreštalica.

Posebno je naglasio dokaze pribavljene otvaranjem onih koji su izuzeti od Aide Selvić čije je ponovno hapšenje uslijedilo nakon probavljanja tih dokaza. Nakon žalbe, Selvićeva je ipak puštena na slobodu.

"U ovoj dokumentaciji pronađeni su novi dokazi koji govore o postojanju organizovane kriminalne grupe sa organizatorom kod kojeg su pronađeni pojedini iskazi koji su usaglašavani i sa smjernicama kako se treba svjedočiti u ovom slučaju. Pojedini svjedoci u ovome slučaju su davali izjavu koju je Hasan Šepo prvobitno sačinio", kazao je Kreštalica.

Računi u svim bankama

Istakao je Kreštalica da su prikupljeni i dokazi o računima sa kojima Arslanagići raspolažu u mnogim bankama kao i dionicama. No, prebacio je Sudu njegovu neažurnost prema zahtjevu Tužilaštva da se blokira imovina Arslanagića do okončanja ovoga sudskog postupka.

"Zbog neažurnosti Suda u blokiranju imovine odnosno reagovanju prema zahtjevu Tužilaštva, došlo je do značajnog smanjivanja novca na računima Arslanagića. Tako je, primjera radi, Amar Arslanagić, iako u zatvoru, podigao sa svog računa 220.000 KM pa je potom uplatio kredit u iznosu od 76. 000 KM, platio kaznu u iznosu od 36.000 KM, advokate iznosom od 81.900 KM te podigao gotovinu u iznosu od 65.000 KM", kazao je Kreštalica.

Blokirana imovina osumnjičenih

Ipak, Sud je do okončanja sudskog postupka zamrznuo račune osumnjičenih kao i njihove dionice koje su uvedene u Registar vrijednosnih papira te im je također obustavljeno i upisivanje bilo kakve imovine u ZemljIšno - knjižnom uredu.

"Potrebno je da saslušamo još veliki broj svjedoka i prikupimo druge podatke a o ažurnosti Tužilaštva u ovom slučaju svjedoči činjenica da u istrazi učestvuje i veliki broj agencija kao što su SIPA, FUP, Porezna uprava FBiH i druge. Zbog svega navedenog smatramo da još uvijek stoje navedeni razlozi za pritvor", zaključio je Kreštalica.

Odbrana osumnjičenih se usprotivila ovakvom zahtjevu Tužilaštva te su tražili puštanje njihovih branjenika na slobodu.

Edina Rašidagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edina Rašidagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

"Tužilaštvo nema pravo u ovoj fazi postupka da po ovom osnovu traži produženje pritvora niti je navelo jedan jedini posebno važan razlog za produženje pritvora", kazala je u svom obraćanju Edina Rašidagić, jedna od četiri advokata Edina Arslanagića.

Senka Nožica, branioc Arslanagića, optužila je tužioca Kreštalicu da samo on zapravo uznemirava javnost svojim istupima te da onda iz istog razloga traži produženje pritvora za osumnjičene.

"Tužilaštvo daje podatke iz istrage koji su zapravo predstava za javnost a ne jer imaju neki bitnu važnost za ovaj predmet", kazala je Nožica.

Svi advokati osumnjičenih zatražili su da se njihovi branjenicI puste na slobodu te im se eventualno odrede mjere zabrane radi obezbjeđivanja njihove prisutnosti tokom sudskog postupka.

Senad Kreho, advokat Šefika Handžića istakao je kako je njegov branjenik u pritvoru imao moždani udar te zatražio od Vijeća da činjenicu o njegovom zdravstvenom stanju ima u vidu te ga pusti iz pritvora.