{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija će se žaliti na presudu suda u Strazburu

S
7.11.2012. u 11:21
0
7
Slovenija će se žaliti na presudu suda u Strazburu
0
Slovenija će se žaliti na presudu suda u Strazburu
Slovenija će podnijeti žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je presudio da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama Ljubljanske banke.
Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao je da očekuje da će žalba biti podnesena u što kraćem roku i da će biti uspješna jer "argumentacija presude Evropskog suda ne odražava činjenično stanje u vezi za problem štediša, naročito štediša iz BiH".

Erjavec je istakao da je presuda Suda u Strazburu neosnovana, jer se odnosi na pitanje koje spada u nasljedstvo, prenose hrvatski mediji.

"Smatramo da je to pitanje potrebno rješavati u okviru pitanja nasljedstva, a ne u okviru sudskih postupaka", rekao je Erjavec.

On je istakao da presuda osporava princip teritorijalnosti, jer su nekadašnje republike, koje su sada nezavisne države, preuzele obaveze za devizne štediše na području svojih teritorija.

"Želio bih reći kako to nema utjecaja na otvoreno pitanje koje Slovenija ima sa Hrvatskom u vezi sa deviznim štedišama. Tu je u pitanju preneseni dug i svaka država preuzela je odgovornost na svojoj teritoriji za svoje devizne štediše", dodao je Erjavec.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je juče da je Slovenija odgovorna za vraćanje stare devizne štednje štedišama podružnica LJubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za vraćanje te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak, tražeći da Evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu takozvane stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla.

Sud je utvrdio da je Slovenija odgovorna za povredu prava na mirno uživanje vlasništva i prava na efikasno pravno sredstvo štedišama, koje su svoju deviznu štednju položile u podružnice Ljubljanske banke izvan teritorija Slovenije, te Srbija za neisplatu devizne štednje položene u Invest banci izvan teritorija Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: