Amila Omersoftić
0

"Slovenija mora dokazati da devizna štednja nije završila u slovenskim bankama"

FENA
Predstavnice deviznih štediša na konferenciji za medije (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnice deviznih štediša na konferenciji za medije (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Slovenska vlada pripremila je materijal za najavljenu žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje Ljubljanske banke Sarajevo.

Na ovu vijest koju su objavili slovenski mediji predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić prokomentirala je za Fenu da Slovenija mora podnijeti jake dokaze o tome da devizna štednja nije završila u Sloveniji i slovenskim bankama.

Naime, nepravosnažnom presudom Sloveniji je naloženo da državljanima BiH Emini Ališić i Azizu Sadžaku, starim stedišama Ljubljanske banke Sarajevo, isplati po 4.000 eura na ime naknade za nematerijalnu štetu.

Uz to, sud je od Slovenije zatražio da u roku od šest mjeseci od prvostepene presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva bh. štediša, na isti način kako je to bilo omogućeno štedišama Ljubljanske banke u njenim ekspoziturama u Sloveniji.

Rok za podnošenje žalbe ističe u srijedu, tri mjeseca nakon što je donesena nepravosnažna presuda.

Omersoftić je kazala da je Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini uložilo žalbu i ona je zaprimljena u prošli petak u Strasbourgu.

"Tražili smo određena pojašnjenja, odnosno preciziranje obaveza Slovenije i Srbije prema nama i eliminiranje određene nesigurnosti u pogledu podataka i toga da se certifikati devizne štednje nisu mogli koristiti u privatizaciji, da je to pravo osporeno presudom Ustavnog suda FBiH o čemu Sud u Strazburu nije vodio računa", kazala je Omersoftić.

U Strazburu, po njenim riječima, ima veliki broj aplikacija - 8.000 je predmeta, a broj štediša je daleko veći.