BiH
0

Omersoftić: Pregovori Slovenije i Hrvatske nemaju veze sa presudom štediša

FENA
Amila Omersoftić
Amila Omersoftić
Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec objavili su u srijedu navečer da su našli rješenje za problem Ljubljanske banke, ali ga ne mogu predstaviti javnosti dok ga ne odobre vlade u Zagrebu i Ljubljani.

"Ovaj dogovor, odnosno pregovori između Slovenije i Hrvatske, apsolutno nemaju nikakve veze sa presudom štediša BiH i Hrvatske koji nisu naplatili štednju u predmetu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu", izjavila je za Fenu predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić, zamoljena da prokomentira da li će taj dogovor biti dodatni moment da se razriješi pitanje devizne štednje.

Omersoftić je dodala da se tim dijelom spora, odnosno razgovora Slovenije i Hrvatske, ne bavi Evropski sud za ljudska prava, niti je presudom obuhvaćeno, već da se radi o bileteralnom dogovoru.

Inače, Slovenija je u utorak uložila žalbu na prvostepenu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojom je prije tri mjeseca proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje Ljubljanske banke Sarajevo.

Za podnošenje žalbe Slovenija se odlučila zbog pravnih razloga, ali i zbog "manjkavosti" iz nepravomoćne presude "koja je ponovno otvorila neka već riješena pitanja nakon raspada nekadašnje Jugoslavije", napisali su u zajedničkoj izjavi povodom podnošenja žalbe slovensko ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo za finansije.

U izjavi se također navodi, kako su prenijeli mediji, da prvostepena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju dvoje štediša Ljubljanske banke Sarajevo ima "ozbiljne političke implikacije za proces saradnje na zapadnom Balkanu", da se njome ugrožava provođenjenje sporazuma o sukcesiji država sljednica bivše Jugoslavije prema kojemu bi svaka država sljednica trebala isplatiti stare devizne štediše prema teritorijalnom načelu, te da je presudom pogrešno utvrđeno činjenično stanje jer se navodi da su devizna sredstva štediša Ljubljanske banke u BiH "vjerovatno završila u Sloveniji".

"Slovenija je uložila žalbu, međutim ono što je navela nisu neki argumenti koji mogu "upaliti". Naime, ne izlaze ni sa kakvim dokazima, nego ponovo sa jednom političkom manipulacijom, da je već sve davno dogovoreno. Međutim, da je dogovoreno, praktično nikada ne bi došlo do toga da se pred sudom vode sporovi, niti bi bilo tog spora između Slovenije i Hrvatske", prokomentirala je Omersoftić.

Sporazum o sukcesiji, kako je dodala, jeste utvrdio da je obaveza na Ljubljanskoj banci i po tom osnovu su i donesene presude.