BiH
0

Slovenija će se žaliti na presudu Suda za ljudska prava u korist štediša

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak je potvrdio da će se njegova zemlja žaliti na presudu Europskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za neisplaćene štedne uloge u Ljubljanskoj banci.

Erjavec je time potvrdio najavu predstavnika slovenske vlade za pitanja sukcesije Rudija Gabrovca, koji je tokom dana izjavio presuda iz Strasbourga pristrana i da će Slovenija uložiti žalbu.

"Uvjeren sam da će Slovenija u toj žalbi uspjeti", rekao je Erjavec. On smatra da presuda Europskog suda za ljudska prava, koji je dao za pravo štedišama iz BiH u njihovoj tužbi protiv Slovenije zbog neisplaćenih deviznih štednih uloga iz podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu "ne potvrđuje činjenično stanje" vezano uz štediše i njihov novac.

Ljubljanska banka Sarajevo nacionalizirana je 1993. godine, čime je bila prekinuta i svaka veza između Slovenije i te banke, rekao je Erjavec.

"Današnja presuda je neutemeljena jer se tiče pitanja sukcesije. Smatram da te probleme treba rješavati u okviru sukcesijskih pregovora, a ne sudskim postupcima", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Uz to, dodao je Erjavec, nepravomoćna presuda suda u Strasbourgu, kojom se Sloveniji nalaže da u propisanom roku nakon pravomoćnosti presude omogući trojici štediša iz BiH da dođu do svog novca u Ljubljanskoj banci, na isti način kako je to omogućila štedišama Ljubljanske banke u Sloveniji, krši "načelo teritorijalnosti", po kojemu su za deviznu štednju iz vremena bivše Jugoslavije odgovorne države nasljednice na čijem teritoriju žive štediše, a ne država u kojima je bila centrala banaka u kojima su štedjeli.

Erjavec se osvrnuo i na moguće presude na pregovore o pitanju devizne štednje u Ljubljanskoj banci s Hrvatskom, nakon što je Slovenija rješenje toga pitanja vezala uz ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om.

Erjavec je rekao da želi jasno istaknuti da presuda neće utjecati na rješavanje toga pitanja s Hrvatskom jer je Slovenija već pristala da se pitanje stare devizne štednje rješava na teritorijalnom načelu.

"Ovo ne utječe na otvoreno pitanje koje Slovenija ima s Hrvatskom oko devizne štednje, jer se u tom slučaju radi o prenesenom dugu", rekao je Erjavec, te pojasnio da je Hrvatska veći dio duga prema štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj preuzela u svoj javni dug, te da su štediše bile isplaćene.

"Svaka država preuzela je odgovornost na svojemu teritoriju za devizne štediše", rekao je Erjavec, dodavši da je Slovenija kao i neke druge države nasljednice bivše SFRJ provela to načelo, pa ga Slovenija i dalje zastupa.