Nakon susreta sa Dodikom
117

Slovački mediji ocijenili izjavu Gašparoviča kao diplomatski skandal

Klix.ba
Ivan Gašparovič (Foto: AFP)
Ivan Gašparovič (Foto: AFP)
Nakon današnjeg susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič iznio je nekoliko vrlo kontroverznih ocjena u vezi sa ustavnim statusom Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Večeras su se oglasili i iz Ureda predsjednika Republike Slovačke.

Mnogobrojni slovački mediji prenijeli su današnja dešavanja sa sastanka Dodika i Gašparoviča koji je poredio odnose svoje zemlje i Češke sa odnosima BiH i RS-a. Slovački mediji su također ovu izjavu opisali kao diplomatski skandal.

Međutim, iz glasnogovornik Ureda predsjednika Slovačke Marek Trubač izjavio je za slovačke medije kako su Gašparovičeve riječi "pogrešno protumačene i izvučene iz konteksta".

"Govoreći o odnosima unutar BiH, on je naglasio važnost dijaloga u rješavanju određenih problema i pronalaženju kompromisa", kazao je Trubač za slovačke medije.

Podsjetimo, osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s Dodikom govorio "o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

"Ako je uspješna RS, bit će uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su "RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične".

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o pitanjima vezanim za EU integracije i ulazak BiH u NATO.

"Iskustva Slovačke, koja je prešla težak put tranzicije i priključenja Evropskoj uniji, za nas su veoma značajna", ocijenio je predsjednik RS-a.

Ponovio je da je RS opredijeljena za evropske integracije u kojima "želi imati svoje vidljivo mjesto koje joj pripada u skladu s Dejtonskim sporazumom".

O pitanju ulaska BiH i NATO, Dodik je rekao da "što se RS-a tiče, on želi da obavi šire razgovore i stekne veće povjerenje, jer NATO nije samo vojni nego i politički sporazum".

Predsjednik Slovačke kazao je da NATO, osim vojne, ima i ekonomsku dimenziju te da iskustva njegove zemlje ukazuju da bi se Slovačka, da nije članica EU i NATO, imajući u vidu "peripetije s kojima se RS i BiH susreću", daleko teže nosila s ekonomskom krizom.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome daju svoj puni doprinos.