{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovački predsjednik izazvao diplomatski skandal u Banjoj Luci

A
28.11.2012. u 14:40
167
182
Slovački predsjednik izazvao diplomatski skandal u Banjoj Luci
167
Slovački predsjednik izazvao diplomatski skandal u Banjoj Luci
Foto: Anadolija
Nakon današnjeg susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič iznio je nekoliko vrlo kontroverznih ocjena u vezi sa ustavnim statusom Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Banje Luke.
Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s Dodikom govorio "o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

"Ako je uspješna RS, bit će uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su "RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične".

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o pitanjima vezanim za EU integracije i ulazak BiH u NATO.

"Iskustva Slovačke, koja je prešla težak put tranzicije i priključenja Evropskoj uniji, za nas su veoma značajna", ocijenio je predsjednik RS-a.

Ponovio je da je RS opredijeljena za evropske integracije u kojima "želi imati svoje vidljivo mjesto koje joj pripada u skladu s Dejtonskim sporazumom".

O pitanju ulaska BiH i NATO, Dodik je rekao da "što se RS-a tiče, on želi da obavi šire razgovore i stekne veće povjerenje, jer NATO nije samo vojni nego i politički sporazum".

Predsjednik Slovačke kazao je da NATO, osim vojne, ima i ekonomsku dimenziju te da iskustva njegove zemlje ukazuju da bi se Slovačka, da nije članica EU i NATO, imajući u vidu "peripetije s kojima se RS i BiH susreću", daleko teže nosila s ekonomskom krizom.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome daju svoj puni doprinos.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: