Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava

A
Anadolija
28.11.2012. u 17:20
207
134
Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava
207
Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava Bakir Izetbegović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
  Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas poziv ambasadoru Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak, saznaje agencija Anadolija (AA).
Ambasador Mojžita trebao bi Izetbegoviću pružiti objašnjenja u vezi s današnjim izjavama slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci, koji je usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinusa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države.
 
Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom govorio „o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“. 
 
„Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju  i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.
 
Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“.
 
Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome dadnu svoj puni doprinos.
 
Bosanskohercegovački intelektualci oštro su reagirali na ovaj diplomatski skandal nazivajući ga izrazom poštovanja prema državi BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: