Vlada KS
0

Slobodanu Trniniću treći mandat direktora Doma zdravlja

FENA
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku sjednice, započete jučer, dala saglasnost upravnim odborima za imenovanje direktora pet zdravstvenih ustanova.

Slobodan Trininić po treći put imenovan je za generalnog direktora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako je za Fenu potvrdio ministar zdravstva KS Mustafa Cuplov konkurs za direktora ove zdravstvene ustanove proveden je po staroj proceduri po kojoj je ista osoba mogla dobiti treći mandat.

"Na taj način zadovoljena je zakonska procedura", dodao je Cuplov.

Premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić kazao je za Fenu da je procedura za imenovanje direktora provedena prije sedam mjeseci, a novi federalni zakon o imenovanjima direktora stupio je na snagu 10. augusta ove godine, te da je u slučaju Trininić ispoštovana zakonska procedura.

"U odredbi člana 66 novog zakona o ograničavanju mandata direktora zdravstvenih ustanova rečeno je da ova odredba nema retroaktivno dejstvo i djeluje od momenta stupanja na snagu zakona", dodao je Mehmedić.

Na pitanje zašto onda nije izvršeno imenovanje za direktora ove ustanove jučer i zašto je ta tačka povučena s dnevnog reda, premijer je kazao da je on tražio od nadležnog ministra ili da povuče ovu tačku s dnevnog reda ili da se članovi vlade o njoj izjasne.

"Ministar Cuplov je odlučio da povuče ovu tačku s dnevnog reda kako bi dobio dodatno objašnjenje. Predlagao je da ovo imenovanje bude na sjednici u utorak, međutim ja sam insistirao da se ta procedura završi danas", kaže Mehmedić.

Mirsada Čabaravdić imenovana je za direktoricu Javne ustanove Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo, Amira Kreso za direktoricu Javne ustanove Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo, Snježana Balta za direktoricu Javne ustanove Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo te Sena Softić za direktoricu Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

U nastavku sjednice Vlada je imenovala i Mustafu Hrasnicu za dekana Građevinskog fakulteta, te dala saglasnost školskim odborima za imenovanje Mehmeda Bajraktarevića za direktora Osnovne muzičke škole Ilidža, te Jusufa Murtića za direktora Ugostiteljsko-turističke škole, Azru Baralija za direktoricu Srednje trgovačke škole i Edina Pitu za direktora Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Vlada je donijela i odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju pitke vode na nalazištu Sarajevska pivara, kao i odluku za eksploataciju dolomita na pet kamenoloma.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić pojasnio je u izjavi za Fenu da dodjela ovih koncesija "neće trebati potvrdu Skupštine KS-a jer je skupština već ranije prihvatila ove koncesije".

Skupština je na jednoj od prethodnih sjednica bila protiv produženja prava na koncesije sa pet na dvadeset godina, nakon čega je Vlada ponovila proceduru i nove odobrene koncesije potpisane su na pet godina.

Šarić je dodao da će jedino koncesije za lovišta na pet lokaliteta u Kantonu Sarajeva biti upućene u skupštinsku proceduru.