BiH
59

INTERVJU / Slavko Matić: Bh. sportisti ne pokušavaju lažirati antidoping testove

Razgovarala: Maja Nukić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Agencija za antidoping kontrolu BiH osnovana je 2009. godine čime je omogućeno bh. sportistima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, te da se međunarodna takmičenja iz svih oblasti sportova održavaju u BiH. Ova institucija je mnogo napredovala u svom radu, a dokaz za to je i taj što se u utorak, 19. maja, u Sarajevu održava Međunarodni sastanak WADA Svjetske antidoping agencije - EE RADO.
Slavko Matić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Slavko Matić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Sa direktorom Agencije za antidoping kontrolu BiH Slavkom Matićem razgovarali smo o ovom značajnom sastanku, radu Agencije i dopingu u bh. sportu.

Koliko je značajno što se Međunarodni sastanak WADA Svjetske antidoping agencije - EE RADO održava u Sarajevu?

Profesionalni i sistematski pristup Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u borbi protiv dopinga u sportu prepoznat je od strane najvećeg svjetskog autoriteta u ovoj oblasti WADA-Svjetske antidoping agencije pa je ona, između ostalog, povjerila nama organizaciju ovog sastanka. Ovo je prvi put da će se najviši, svjetski antidoping autoriteti i eksperti ove oblasti iz istočne Evrope sastati u ovom dijelu svijeta što je prilika da sportskoj i drugoj javnosti ponovo skrenemo pažnju na značaj borbe protiv dopinga u sportu. Sama činjenica da je naša zemlja ratificiranjem UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu i ranije Evropske konvencije protiv dopinga u sportu, a poslije i usvajanjem Zakona o sportu u BiH preuzela mnogobrojne obaveze zorno ilustruje i dovoljno govori o značaju ovog sastanka u Bosni i Hercegovini. Najveći izazov predstavlja primjena novog Svjetskog antidoping kodeksa za što je, prema Zakonu o sportu u BiH, odgovorna Agencija za antidoping kontrolu i što će biti jedna od problematika o kojoj će se razgovarati. Sastavni dio sastanka jeste edukacija o najnovijim međunarodnim standardima iz ove oblasti.

Uspostavljanje Agencije za antidoping kontrolu spasilo je mnoge međunarodne nastupe bh. sportista. Koliko se razvila agencija od nastanka do danas i koji su problemi s kojima se suočavate?

Osnivanjem Agencije otklonjena je realna opasnost da se našim sportistima zabrani učešće na međunarodnim takmičenjima ili da se zabrani organizacija bilo kojih međunarodnih takmičenja u BiH, pa se sa pravom može potvrditi Vaša konstatacija. Dostignuti najviši međunarodni standardi iz oblasti antidopinga, potvrđeni od strane WADA-Svjetske antidoping agencije, zvanična statistika Vijeća Evrope prema kojoj smo u samom vrhu država po broju educiranih sportista, povjereno obavljanje poslova doping kontrola na velikim međunarodnim takmičenjima kao što su Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju, Evropski kajak kanu kup, Svjetsko prvenstvo u kuglanju, Svjetsko prvenstvo u rukometu za juniore, Evropsko prvenstvo u džudou i mnoge druge su činjenice koje govore o brzom razvoju Agencije. Potpuno svjesni u kakvom teškom materijalno-finansijskom položaju se nalaze naši sportski savezi i sportisti pokušavamo da ih najprije educiramo o štetnosti dopinga po zdravlje u cilju prevencije, a tek onda posvećujemo pažnju represivnom, kontrolnom dijelu.

Da li su sportisti svjesni da su obavezni uraditi antidoping test? Koliko često odbijaju da to učine?

Radili smo mnogobrojna interna istraživanja, stručne analize na osnovu kojih pouzdano možemo ustvrditi da su sportisti koje mi kontrolišemo svjesni obaveze podvrgavanja doping kontroli. Imali smo tri slučaja odbijanja doping kontrole gdje su sportisti dobili dvije godine zabrane takmičenja, a razloge odbijanja doping kontrole možete sami pretpostaviti, izgleda da je bolje biti suspendovan zbog odbijanja doping kontrole nego zbog pronalaska zabranjenjih doping supstanci u organizmu.

Slavko Matić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Slavko Matić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Da li osoba koja daje uzorak može "lažirati" test i da li se može to učiniti tokom obrade uzorka?

Kroz historiju borbe protiv dopinga poznato je mnogo slučajeva pokušaja lažiranja, a s razvojem novih i tehnološki naprednih metoda detekcije evoluirali su i načini pokušaja lažiranja testova. Doping kontrolori Agencije za antidoping kontrolu se nisu sreli s takvim pokušajima iako je u svijetu takvih pokušaja bilo. Ako se s uzorkom postupa po utvrđenoj proceduri propisanoj od WADA – e, onda je nemoguće izvršiti bilo kakvu manipulaciju. Strogo vodimo računa o cijelom tzv. lancu čuvanja uzoraka i odlučni smo se suprostaviti bilo kakvim pokušajima takve vrste.

Koliko se dopinzi generalno koriste u bh. sportu?

Broj osoba koji su prekršili antidoping pravila u Bosni i Hercegovini korespondira sa evropskim i svjetskim prosjekom, na osnovu čega možemo zaključiti da je doping u sportu BiH prisutan jednako kao i u drugim dijelovim Evrope i svijeta, što je dodatni indikator potrebe jačanja ove Agencije kao državne institucije.

Obrazovali ste veliki broj doping kontrolora, da li planirate edukaciju i angažovanje novih kontrolora?

Rukovodeći se načelom racionalnosti troškova educirali smo preko 70 doping kontrolora u skoro svim većim krajevima u BiH, koje organizujemo po potrebi na osnovu ugovora o djelu. Obveza Agencije je da najmanje jednom u dvije godine izvrši reakreditaciju starih i akreditaciju novih doping kontrolora što podrazumijeva obuku, pismeni i usmeni ispit, a sljedeća će se održati krajem ove godine i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se prijave.