BiH
0

Osmanović: Agencija za antidoping kontrolu BiH u potpunosti opravdava svoje postojanje

FENA
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović prisustvovao je svečanom otvorenju trodnevnog Međunarodnog sastanka WADA-Svjetske antidoping agencije i EE RADO Istočno-evropske regionalne antidoping organizacije.

Međunarodnom sastanku, koji je organizirala Agencija za antidoping kontrolu BiH, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH - člana državnog Predsjedništva Dragana Čovića, prisustvovali su visoki zvaničnici naše zemlje, predstavnici WADA-e, menadžment državne Agencije za antidoping kontrolu, čelnici Olimpijskog komiteta BiH, kao i veliki broj sportskih radnika i sportista.

"Agencija za antidoping kontrolu BiH se za svojih pet godina postojanja ustrojila i pozicionirala kao profesionalna institucija koja u potpunosti opravdava svoje postojanje, o čemu svjedoči ukazano povjerenje Svjetske antidoping agencije i međunarodnih sportskih federacija koji su Agenciji za antidoping kontrolu BiH povjerili obavljanje poslova doping kontrola na velikim međunarodnim takmičenjima", kazao je ministar Osmanović.

Dodao je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH, u izradi Strategije razvoja sporta u našoj zemlji značajan dio posvetilo ulozi ove agencije i potrebi strateškog djelovanja u borbi protiv dopinga u sportu.

Prema njegovim riječima, Zakon o sportu je sve u BiH obavezao na donošenje niza novih zakona kojim se bliže uređuje materija borbe protiv dopinga u sportu.

"U tome će Ministarstvo civilnih poslova i Agencija za antidoping kontrolu BiH u budućnosti imati vrlo značajnu ulogu", istaknuo je ministar Osmanović.

Također, naglasio je kako je u borbi protiv dopinga, borbi protiv manipulacije sportskim rezultatima i borbi protiv nasilja na sportskim manifestacijama Bosna i Hercegovina zajedno sa svim članicama Evropske unije, Vijeća Evrope i modernog svijeta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.