BiH
12

Predstavnici Svjetske antidoping agencije u BiH: Vi ste jaka sportska nacija

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U glavnom gradu BiH počelo je održavanje Međunarodnog sastanka WADA Svjetske antidoping agencije - EE RADO u organizaciji Agencije za antidoping kontrolu BiH, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH. Svi eminentni stručnjaci iz svjetskih i regionalnih sportskih federacija ukazali su čast našoj zemlji i poručili kako je BiH jaka sportska zemlja.

Događaj je svečano otvorio član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je izrazio nadu da će BiH nastaviti putem borbe protiv antidopinga i doprinijeti razvoju zdravog sporta.

"Raduje me da ste se opredijelili za Sarajevo. Tu je i resorni ministar, sportski uposlenici i Predsjedništvo s jasnom naznakom da od BiH možemo napraviti još snažniju sportsku zemlju. Siguran sam da ćemo kroz završnu i zakonodavnu vlast donijeti sve zakone koji su vrlo važni da ne bismo bili van antidoping sistema u svijetu", rekao je Čović.

Važno sačuvati integritet mladih sportista

Direktor Agencije za antidoping kontrolu BiH Slavko Matić kazao je kako je primjena novog antidoping kodeksa i donošenje Zakona o sprečavanju dopinga u sportu naša obaveza koja je proistekla iz Zakona o sportu, te da predstavljaju dva najveća izazova u bližoj budućnosti.

"Nadamo se da ćete svi vi, od institucija do medija, biti naši saveznici u ispunjavanju naših međunarodnih obaveza i da ćemo svi zajedno biti ambasadori fair playja i zaštite zdravlja naših mladih sportista", kazao je Matić.

Predstavnik Svjetske antidoping agencije Federico Donze pohvalio je gostoprimstvo bh. građana istaknuvši kako je vrlo važno što se ovaj sastanak održava u BiH.

"BiH je vrlo jaka sportska zemlja. Iako sam mlad, sjećam se Safeta Sušića i kako je igrao za PSG. I sada mi je vrlo drago kada gledam neke od vaših fudbalera ili košarkaša kako igraju u međunarodnim timovima. Zbog toga je vrlo važno da se zaštiti integritet sportskih takmičenja i integritet mladih sportista koji dolaze iz ove jake sportske nacije", rekao je Donze.

Sport je najbolji ambasador

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović obećao je da će kroz novu strategiju "trasirati put Agencije za antidoping kontrolu BiH da nastavi stazama uspjeha i dobrog predstavljanja naše zemlje u sportu, jer je, kako je istakao, sport najbolji ambasador jedne zemlje.

"Agencija za antidoping kontrolu se za svojih pet godina postojanja pozicionirala kao profesionalna institucija koja u potpunosti opravdava svoje postojanje. O tome svjedoči ukazano povjerenje svjetske antidoping agencije i međunarodnih federacija koje su Agenciji za antidoping kontrolu BiH povjerili izvođenje antidoping testova na velikim međunarodnim takmičenjima", kazao je Osmanović.

Sastanku prisustvuju predstavnici WADA Svjetske antidoping agencije, eksperti za borbu protiv dopinga u sportu iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine.