Posebna sjednica
148

Skupština RS-a sutra o sigurnosti i historijim dešavanjima: Od SSSR-a preko Arapskog proljeća do Hamasa

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Narodna skupština RS-a sutra će održati 11. posebnu sjednicu, a poslanici će, kako je navedeno, razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na RS - prijedlog predsjednika RS-a, predsjednika Narodne skupštine, predsjednika Vlade i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Materijale za sjednicu je objavio narodni poslanik Nebojša Vukanović, a zanimljivo poslanici će razmatrati različite teme; od SSSR-a do Hamasa, ali ne i izmjene Izbornog zakona BiH.

"Uticaj geopolitičkih procesa kao i narušavanje odnosa između velikih sila nakon završetka Hladnog rata, uveli su svijet u stanje bezbjednosne i geopolitičke nestabilnosti što se uveliko odražava na međunarodnu poziciju Republike Srpske kao i bezbjednost njenih građana.

Sadašnji razvoj događaja upućuje na to da se okončava era unipolarnog svijeta sa Sjedinjenim Američkim Državama kao nespornim hegemonom uz podršku Velike Britanije i dijela Evropske unije. ("Svjetskom poretku, kojeg poznajemo i u okviru kojeg decenijama živimo, istekao je rok trajanja"). Nalazimo se u istorijskom vremenu sukoba osnovnih koncepata međunarodne politike, političkih sistema, filozofija i sistema vrijednosti", navodi se na početku materijala za sutrašnju sjednicu.

Promjene u strukturi međunarodnog političkog sistema okarakterisane su od strane naučne i stručne javnosti, na svim stranama, kao uspostavljanje novog međunarodnog poretka, navedeno je.

"U kontekstu geopolitički i geostrateški 'malih' država i naroda, koji se nalaze u složenom geopolitičkom položaju, od sudbinske je važnosti da razumiju ove promjene i procese. Pojačane diplomatske aktivnosti u regionu jasno ukazuju i na promjenu dinamike međunarodne politike, pa iz tog razloga smatramo da je o ovim pitanjima nužno razgovarati u Narodnoj skupštini, kao najvišem demokratskom tijelu Republike Srpske. Član 69. stav 2. Ustava Republike Srpske kaže da 'Ustavotvornu i zakonodavnu vlast ostvaruje Narodna skupština' i u skladu sa tim predstavlja najviše i najbitnije zakonodavno-predstavničko tijelo u Republici Srpskoj. Shodno tome, sjednica Narodne skupštine Republike Srpske najpozvanije je mjesto na kome se razgovara i donose zaključci koji će biti jasne smjernice za djelovanja svih nivoa vlasti."

Zatim opet o prošlosti, uz korekcije "historijskih činjenica" na način kako ih tumače vlati u manjem bh. entitetu.

"Nakon završetka Hladnog rata, rušenjem Berlinskog zida, raspadom SSSR i SFR Jugoslavije, a nastavljeno invazijama zapadnih sila u regionu Bliskog istoka i Srednjeg istoka, započelo je usložnjavanje globalne političke i bezbjednosne situacije. Kulminacija dolazi sa 'Arapskim proljećem' i početkom imigrantske krize, tj. masovnim pokretanjem stanovništva iz područja Bliskog istoka i Sjevera Afrike ka Evropi. Republika Srpska, proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata srpskog naroda na teritoriji današnje BiH, kao jedne od šest republika koje su bile u sastavu nekadašnje Jugoslavije, svojom geografskom pozicijom se našla na 'putu' svih navedenih geopolitičkih procesa, kako globalnih tako i regionalnih. Samim tim, analize o trenutnoj međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji, te procesima koji su joj prethodili ili joj slijede, nemoguće su bez analize nastanka i funkcionisanja Republike Srpske i njene uloge u ovom sveobuhvatnom kontekstu. Konačni raspad Jugoslavije nastao je kao rezultat i posljedica niza političkih nemira i sukoba tokom početka devedesetih godina 20. vijeka."

Autori materijala pišu da su "nemiri i sukobi jednim dijelom osmišljeni, inicirani i podržavani i van granica tadašnje Jugoslavije."

Zatim se govori o Dejtonskom mirovnom sporazumu i nastanku entiteta RS, ekspanziji NATO saveza "prema" granicama Ruske Federacije.

"Upravo iz tog razloga smatramo da Republika Srpska treba da zadrži striktnu i dosljednu neutralnost u rusko-ukrajinskom oružanom konfliktu, ishodivši istovjetnu poziciju BiH", između ostalog se navodi.

Autori materijala za 11. posebnu sjednicu su naveli i da "Republika Srpska ne smatra sebe neprijateljem Zapada i ne nastoji da se izoluje od Zapada, već se nada da će u budućnosti države koje pripadaju zapadnoj zajednici pokazati želju da razumiju složenu realnost BiH i nastaviti pragmatičnu saradnju sa Republikom Srpskom koja se vodi principom poštovanja međusobnih interesa i na takvim osnovama Republika Srpska je spremna za dijalog i saradnju. Odnosi država Evropske Unije i Republike Srpske biće generalno od presudnog značaja za adekvatnu realizaciju svega navedenog."

Razmatrat će se i trenutna sigurnosna situacija u svijetu i sukob između Izraela i Hamasa, ali i rat u Ukrajini sa potencijalnim reperkusijama na BiH.

"U uslovima aktuelne krize izazvane sukobima u Ukrajini, te kompleksnim postojećim sistemima odnosa unutar Unije, potrebno je očekivati nova politička preslagivanja. Izlazak Velike Britanije iz članstva Evropske Unije i ekstremni aspekti imigrantskog priliva u zemljama Evrope (u prvom redu mijenjanje demografske stvarnosti i pojačanje terorističkih aktivnosti) predstavljaju najveće izazove za prestrojavanje Evropske Unije u narednom periodu. Napad terorističke organizacije Hamas na civilno stanovništvo Izraela u oktobru prošle godine i vojni odgovor Izraela na stravične zločine koji su počinjeni nad jevrejskim stanovništvom oživio je prijetnje od islamskog terorizma, te stavio pod „pojačani nadzor“ kolektivnog zapada drugi dio BiH, Federaciju BiH u kojem živi slovenskomuslimansko stanovništvo. Stravični teroristički napad koji su nedavno izveli islamski teroristi u Moskvi i smrt ogromnog broja nedužnih civila među kojima i djeca ukazuje da globalni sukob u koji svijet ulazi mogao bi biti brutalniji od svih ratova u našoj prošlosti jer ga neće voditi samo države ili državni vojni savezi već u njemu i sada učestvuju globalne nedržavne terorističke mreže."

Dalje upozoravaju da ovakvih događaji mogu biti povod ekstremistima na našim područjima za izazivanje incidenata ili terorizma s ciljem izazivanja straha i panike.

"Prethodno navedena globalna dešavanja imaju uticaj na odnose u BiH i bezbjednosnu i političku poziciju Republike Srpske. Bajdenova administracija je naš neutralni stav prema ukrajinskoj krizi i naše tradicionalne kulturne i vjerske veze sa Ruskom Federacijom imenovala kao 'maligni ruski uticaj' koji ima za cilj destabilizaciju regiona i pokretanje sukoba. Podršku predsjednika Putina i Ruske Federacije našoj pravnoj i političkoj borbi za očuvanje ustavnog kapaciteta Republike Srpske, zagarantovanog Dejtonskim sporazumom, predstavili su kao krunski dokaz naše namjere da destabilizujemo region u korist ruskih interesa, iako je Ruska Federacija više puta i praktično potvrdila da se zalaže za dejtonsko uređenje BiH, da blagonaklono gleda na evropski put BiH, te je svaki put na Savjetu bezbjednosti UN glasala za produženje vojne misije Altea koju čine uglavnom vojnici iz država NATO saveza."

Zatim su naveli da je "ruski maligni utjecaj" zapravo "propaganda".

U materijalima se spominje i američki ambasador Michael Murphy i visoki predstavnik Christian Schmidt u vezi sa nametanjem zakona, posebno posljednje odluke o izmjeni Izbornog zakona BiH.

"Republici Srpskoj u navedenim aktivnostima, ne idu na ruku neprijateljski, neustavni, nedejtonski potezi političkog Sarajeva i lobiranja u svjetskim centrima moći kojima se favorizuju bošnjački stavovi i ciljevi, koji za cilj imaju institucionalno odumiranje, a zatim i ukidanje Republike Srpske."

Kompletan materijal možete pronaći ovdje.