BiH
26

Skupština KS: Pleho, Smajić, Bjelak i Ćudić ostaju da rade u klubovima naroda

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a, Nermin Bjelak iz BPS-a i Sabina Ćudić iz Naše stranke ostaju da rade u klubovima naroda po izjašnjenju u izbornom ciklusu 2014-2018., bez pasivnog biračkog prava u procesima u kojima je etnička pripadnost relevantna.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su usvojili zaključak o tome koji je predložio zastupnik Demokratske fronte Mirsad Pinđo.

Zastupnik SDP-a Slaviša Šuću kazao je kako je Centralna izborna komisija BiH (CIK) napravila grešku, jer nije reagirala odmah na početku kada su predavane izborne liste.

Reagirao je i Haris Pleho koji smatra da Skupština uopće nema pravo da raspravlja o tom pitanju.

"Naša prava su počela teći još kada je konstituiran Klub Srba. I CIK nam je tad dao certifiakte. Mi ćemo naša prava tražiti i putem suda. Što se tiče našeg prava da glasamo, CIK je nama oduzeo samo pravo da budemo birani, a ne i da mi biramo", kazao je Pleho.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je CIK ovjerio kandidatske liste.

"Situacija je jasna, osim statusa zastupnika i njihovih prava, odnosno na koji način ćemo tretirati kolege, da li oni ostaju u klubovima naroda te da li mogu glasati za druge kandidate. Mi smo postavili to pitanje CIK-u, ali ni oni nisu odgovorili", objasnio je.

Dodao je da Sabina Ćudić ima pravo žalbe u narednih 24 sata.

Zastupnik BPS-a Semir Halilović kazao je da Ustav BiH garantuje svim građanima da budu birani, opisujući datu situaciju sličnom kao i u slučaju "Sejdić-Finci“.

"Ukoliko situacija dođe do Ustavnog suda BiH, smatram da će kolege dobiti slučaj", istakao je.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je da se trenutno dešavaju dva proces, prvi je da im je CIK ukinuo pasivno biračko pravo te da Skupština KS-a pokušava ukinuti aktivno biračko pravo.