{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KS sutra bira delegate, Pleho, Smajić i Bjelak ne mogu u Dom naroda FBiH

5.1.2015. u 13:44
21
79
KS sutra bira delegate, Pleho, Smajić i Bjelak ne mogu u Dom naroda FBiH
21
KS sutra bira delegate, Pleho, Smajić i Bjelak ne mogu u Dom naroda FBiH
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo će sutra najvjerovatnije izabrati delegate u Dom naroda Federacije BiH, nakon što je, prema svemu sudeći, razriješena trakavica u vezi s nacionalnim izjašnjavanjem trojice zastupnika koji su se izjasnili kao Srbi, što je Centralna izborna komisija BiH osporila.
Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a te Nermin Bjelak iz BPS-a su se izjasnili kao Srbi te su na taj način htjeli biti birani u Dom naroda FBiH. CIK je također osporio i zastupnici Sabini Ćudić da se izjasni kao ostali.

Budući da je CIK osporio pravo da se izjasne kao Srbi, a s obzirom na to da su se na prethodnim izborima izjasnili drugačije, njih trojica su podnijeli tužbu protiv CIK-a, međutim tužba je odbačena kao neosnovana. Ovo je za Klix.ba potvrdio Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini KS i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, koja je zasjedala danas.

"Komisija je danas završila proceduru koju je trebala završiti, dobili smo iz Suda potvrdu da su odbijene apelacije njih trojice i što se nas tiče stvorene su pretpostavke da se biraju delegati iz Kantona Sarajevo za Dom naroda FBiH. Liste smo žrijebali, sve je proslijeđeno Skupštini i spremno za izbor", rekao je Konaković.

CIK je, kaže Konaković, ovjerio liste Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih, sa koje je skinuto i ime Sabine Ćudić.

"Na listama Srba ovjereni su samo Predrag Kojović i Slaviša Šućur, za ostalu trojicu se ne može glasati. Što se tiče lista Bošnjaka, one su najbrojnije. Mi u Skupštini KS biramo inače pet Srba u Dom naroda, ali ih neće biti dovoljno. Bit će samo dvojica, tako da će se preostali broj Srba birati iz drugih kantona", objašnjava Konaković.

Delegati u Dom naroda danas su izabrani iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, što znači da preostaje još Kanton Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: