BiH
441

Zastupnici u KS se izjasnili kao Srbi da bi bili imenovani u Dom naroda FBiH?

Piše: E. G.
Haris Pleho
Haris Pleho
Građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da se o svojoj nacionalnoj i svakoj drugoj pripadnosti izjasne onako kako oni to žele i osjećaju. Međutim, ukoliko takvo što kandidati na izbornim listama zloupotrebljavaju tokom prijave Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK), onda dolazi do ozbiljnog problema.

Zastupnici Bosanske stranke (BOSS) u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Pleho i Rasim Smajić navodno su se u kandidatskom obrascu Centralne izborne komisije BiH (CIK) izjasnili kao Srbi, isključivo da bi bili među pet zastupnika iz KS koji će biti imenovani u Dom naroda Federalnog parlamenta. U tom slučaju bi imali duplu naknadu u Skupštini, odnosno Parlamentu FBiH.

Ova informacija se pojavila danas, ali u Centralnoj izbornoj komisiji kažu da takve podatke ne mogu davati.

Inače, kandidati se tokom jednog izbornog ciklusa mogu izjasniti kao pripadnici jednog, a već u narednom izbornom ciklusu kao pripadnici drugog naroda, što ostavlja prostora zloupotrebama.

Pleho, inače vijećnik u Gradskom vijeću Sarajevo i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad za Klix.ba je rekao da takvo što ne želi potvrditi, ali ni negirati i da će sve biti jasno kada se konstituiše Skupština KS.

"Smiješno je da se ozbiljni ljudi bave time ko se kako izjašnjava s obzirom da znamo u kakvom nam je kolapsu ekonomija u Kantonu. Imamo mi i preozbiljnih pitanja o kojima trebamo razgovarati, a ne ko se kako izjasnio. To kako smo se ja i moj prijatelj izjasnili znat će se svakako na sjednici kada se bude birao Dom naroda", rekao je Pleho.

Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Dodaje kako je demokratsko pravo da se svako izjasni kako hoće, a da on zna "ko je i šta je".

"Također, svako može dati svoje mišljenje o tome, to je također demokratsko pravo", navodi Pleho.

Za tačnu i potpunu informaciju o ovome očito ćemo morati sačekati formiranje Skupštine KS. Nesumnjivo je da će ovo, ukoliko se pokaže tačnim, izazvati dosta bure i polemike.