{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas konstituirajuća sjednica Skupštine KS: Kojović i Šućur manjina u Klubu Srba

21.11.2014. u 08:49
34
94
Danas konstituirajuća sjednica Skupštine KS: Kojović i Šućur manjina u Klubu Srba
34
Danas konstituirajuća sjednica Skupštine KS: Kojović i Šućur manjina u Klubu Srba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novi saziv Skupštine Kantona Sarajevo danas će održati konstituirajuću sjednicu, čime će novi zastupnici u zakonom predviđenom roku preuzeti svoje mandate.
Kako je najavljeno, predviđeno je prvo uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, konstituiranje klubova naroda i kluba Ostalih, potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, prijedlog za izbor povremene Komisije za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i kao peta tačka izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, kako je od ranije poznato i zbog čega se podigla velika prašina, Klub Srba je izazvao najviše interesovanja kada je riječ o novom sazivu Skupštine, odnosno o ovome će tek biti burnih rasprava.

Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a te Nermin Bjelak iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke - Sefer Halilović, izjasnili su se kao Srbi, a njihova imena se nalaze i na spisku zastupnika Kluba Srba na zvaničnoj web stranici Skupštine KS.

Klix.ba je ranije o ovome pisao, ali smo tada naveli da treba sačekati zvaničnu potvrdu i konstituiranje novog saziva, odnosno klubova, a ovih dana su naši navodi potvrđeni.

Haris Pleho i Nermin Bjelak su bili i vijećnici koji su izabrani 2012. godine, jedan u Novom Gradu i Gradskom Vijeću, a drugi u Općini Stari Grad. Njih dvojica su se, naime, tada prilikom popunjavanja obrasca u Centralnoj izbornoj komisiji izjasnili kao Ostali, a sada kao Srbi. Time je, a što će CIK morati utvrditi i obrazložiti, prekršen Zakon, jer u njemu stoji da se kanditati tom prilikom izjašnjavaju za taj izborni ciklus, a izborni ciklus traje četiri godine.Osim što postoji mogućnost da CIK oduzme mandate nekima od ovih zastupnika, ostaje neizvjesno da li će biti i krivično gonjeni zbog lažnog predstavljanja i manipulacije.

Cilj ovakvog izjašnjavanja kod ovih zastupnika je svakako ulazak u Dom naroda Federacije BiH. Time će osigurati veliku korist strankama iz kojih dolaze, odnosno stranke će dobijati novac iz budžeta kako ih sljeduje. Osim toga, i sami zastupnici imaju korist od sjedenja na dvije stolice, ne samo materijalnu nego i mogućnost utjecaja na određene odluke.

Ovo je samo još jedan od dokaza da Izborni zakon nije adekvatan i da Centralna izborna komisija BiH nije uradila svoj posao, jer da jeste, a ako je tačno da su se još prije dvije godine dvojica izjasnili kao Ostali, onda bi ove zastupnike trebala sankcionirati i prije održavanja samih Općih izbora, a ne dozvoliti da budu izabrani, pa da naknadno razmatraju šta će i da li će bilo šta ptotiv njih poduzeti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: