BiH
0

Skupština KS-a pojedinačno o novim članovima skupština

FENA
Na današnjem trećem nastavku 7. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) zastupnici nisu prihvatili da se u paketu izjašnjavaju o imenovanju novih vršilaca dužnosti 14 javnih kantonalnih preduzeća.

Naime, 15 zastupnika bilo je ZA, pet ih je bilo suzdržano dok je deset zastupnika glasalo protiv ovakvog prijedloga vlade. Isti rezultati bili su i nakon pojedinačnog glasanja, koje je tražio predsjednik Kluba Socijaldemokratske parije (SDP) BiH Nedžad Fazlija.

Međutim, nakon pojedinačnog glasanja bilo je vidljivo da su tri zastupnika iz Stranke demokratske akcije (SDA) Kemal Ademović, Amir Zukić i Dževad Hodžić bili za ovakav prijedlog koalicione vlade SDP-SDA, dok su Haris Alić, Elmedin Konaković i Eldar Čomor bili suzdržani.

Nakon ovakvih rezultata Klub SDP-a zatražio je pauzu, a Fazlija je kazao da im je potrebno dodatno objašnjenje premijera KS-a Fikreta Musića.

Prethodno su zastupnici s minimalnih 18 glasova ZA razriješili vršioce dužnosti dosadašnje predsjednike i članove skupština ovih javnih preduzeća, a protiv su bili zastupnici Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, dok je pet zastupnika bilo suzdržano.

Na početku sjednice premijer KS-a Fikret Musić tražio je od zastupnika da prihvate ovakvu odluku budući da su prethodni vršioci dužnosti bili na ovom mjestu umjesto 60 dana više od dvije godine.

On je istakao da u Prijedlogu razrješenja dužnosti u preduzeću "Sarajevo šume" umjesto Dragana Ivanovića treba stajati Damir Mujezinović, kazavši da se radi o tehničkoj grešci te da je ova zamjena već ranije izvršena.

U prijedlogu za imenovanja u preduzeću "ZOI 84" umjesto Mirsada Mušinovića, treba se imenovati Mirsudin Rašidagić, a u preduzeću "Pokop" umjesto Asmira Karovića, koji je bio predložen za predsjednika Skupštine preduzeća, imenuje se Edin Hadžiomerović, a Karović ostaje član u istom preduzeću.

U toku sjednice zastupnici su problematizirali i povećanje broja članova u skupštinama preduzeća s tri na pet, što je već ranije usvojeno, a predsjedavajuća Mirjana Malić nekoliko puta je upozoravala zastupnike da se pridržavaju dnevnog reda.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović upozoravao je na probleme koalicionih partnera, kazavši da su godinu dana pokušavali da se dogovore o imenovanju članova skupština preduzeća "kako ćete se onda dogovoriti o mnogo krupnijim stvarima".

Zastupnici SBB tražili su da ubuduće na dnevnom redu sjednice zastupnici raspravljaju o izvještajima o radu ovih preduzeća, jer je do sada samo Vlada imala tu mogućnost.

Na kraju je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić kazao da se ovakva rasprava treba voditi kada na dnevnom redu budu imenovanja predsjednika i članova skupština, najavljujući da će javni konkurs za ova mjesta biti razpisan za dva dana.

Sada će zastupnici pojedinačno razmatrati imenovanja vršilaca dužnosti predsjednika i članova skupština 14 javnih kantonalnih preduzeća.

Prije početka sjednice Malić je obavijestila zastupnike da je Centralna izborna komisija (CIK) donijela odluku o prestanku mandata zastupniku SDA Hadžanu Konji, a dodijelila mandat sljedećem na listi Dževadu Hodžiću.

Sjednica je u toku.