BiH
0

Sjednica Skupštine KS prekinuta jer nije bilo kvoruma

FENA
Jučerašnja sjednica prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, i tu ništa nije sporno, jer će sjednica biti nastavljena u ponedjeljak, kazala je u izjavi za Fenu predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) prekinuli su sjednicu u trenutku kada su trebali razmatrati prijedloge odluka o potvrđivanju razrješenja, a potom i potvrđivanja imenovanja vršilaca dužnosti predsjednika i članova Skupština 14 kantonalnih javnih preduzeća.

Radi se o kantonalnom javnom preduzeću GRAS, Televizija Kantona Sarajevo, ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo, Kantonalna veterinarska stanica Sarajevo, Poljoprivredno dobro "Butmir", Sarajevo - šume, Centar Skenderija, Tržnice i pijace, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Sarajevogas, Toplane, Rad i Park.

Naime, u tom trenutku pauzu je zatražio predsjednik Kluba zastupnika iz Stranke za BiH Besim Mehmedić, a kako je u izjavi za Fenu objasnio zbog toga što su dodatni materijali za Skupštinu dostavljeni kasno.

U dnevni red jučerašnje sjednice ova tačka dnevnog reda uvrštena je naknadno i kako tvrdi Mehmedić, vladajuća koalicija nije imala dogovor o imenovanju novih vršilaca dužnosti zbog čega su sjednicu prekinuli.

"Nismo htjeli glasati protiv dnevnog reda jer bi nas prozvali za političke malverzacije, ali smo se na polusatnoj pauzi htjeli usaglasiti kakav ćemo stav zauzeti o ovoj tački", naglašava Mehmedić.

Budući da je Skupština KS-a već usvojila odluku kojom se broj u skupštinama preduzeća povećava s tri na pet, Mehmedić kaže da se Stranka za BiH mora odrediti i prema činjenici da će za plaćanje dodatnih članova biti potrebno izdvojiti dodatnih oko milion KM.

Vlada je predložila da se nakon što se razriješe dužnosti stari vršioci dužnosti članova skupština preduzeća imenuju novi i to za "Gras" Mladen Šain za predsjednika Skupštine, a za članove Rešad Jusupović, Hilmo Kovač, Suljo Mujić i Enes Kazić, za "Televiziju Kantona Sarajevo" za predsjednika Faruk Borić, a za članove Lamija Terzimehić, Plamenko Čustović, Mehmed Selmanović i Mirza Zornić.

Za "ZOI '84 Olimpijski centar Sarajevo" za predsjednika je predložen Milan Duka, a za članove Suad Keško, Mirsad Mušinović, Midhat Hubijar i Bekir Šuško, za "Veterinarsku stanicu" za predsjednika Midhat Pijadžer, dok su za članove Skupštine predloženi Iris Tafro, Milka Semić - Pita, Hamdija Čivić i Ćazim Motoruga.

Za predsjednika Skupštine preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir" predložen je Fadil Haverić, a za članove Altijana Fejzić, Zlatan Hasibović, Alma Muratović i Nijaz Musić, dok je za predsjednika Skupštine "Sarajevo - šume" predložen Aziz Fazlić i za članove Fikret Jakupović, Sanda Dupovac, Adnan Proha i Nusret Bajrović.

Također za predsjednika Skupštine "Centar Skenderija" predložen je Rešad Mandžo, a za članove Emir Vuković, Sabina Durmišević, Adis Osmanović i Milan Sokolović, dok je za predsjednika Skupštine preduzeća "Tržnice i pijace" predložen Hadžan Konjo, za članove Nermin Đozo, Fahrudin Tinjak, Brankica Kopeč i Mahir Delić.

Vlada je za predsjednika Skupštine preduzeća "Vodovod i kanalizacija" predložila Zorana Jovetića, a za članove Edinu Holjan, Almira Alihodžića, Hajrudina Hrvačića i Zijada Kadrića, za predsjednika Skupštine preduzeća "Pokop" Asima Karovića, a za članove Dražena Raguža, Edina Hadžiomerovića, Asima Radeljaša i Hajriza Bećirevića.

Za predsjednika Skupštine "Sarajevogasa" predložen je Mustafa Čengić, a za članove Ramiz Dreković, Irfan Đaltur, Nijaz Delalić i Kenan Uštović, za predsjednika Skupštine "Toplana" predložen je Tarik Badnjević, za članove Mirza Čelik, Kemo Zilić, Ljiljana Fuks i Jasmina Zejnilović.

Preduzeća "Rad" i "Park" dobit će nove predsjednike i članove Skupština preduzeća i to "Rad" za predsjednika Hadisa Kusturu, a za članove Esada Hrvačića, Rašida Karamustafića, Suzanu Đukanović i Lejlu Cerić, dok je za predsjednika Skupštine preduzeća "Park" predložen Drago Đurković, a za članove Bahra Zorlak, Samir Zuko, Hamid Bahto i Sedina Kahriman.

O ovakvoj postavci u skupštinama javnih preduzeća posljednju riječ trebali bi dati zastupnici u Skupštini KS-a na nastavku sjednice u ponedjeljak.