BiH
3

Skupština i Vlada KS sve neefikasnije

FENA
Skupština Kantona Sarajevo u prvoj polovini 2013. godine održala je sedam sjednica, imala je ukupno 14 zasjedanja, u okviru 125 tačka dnevnog reda razmatrano je 148 mjera. Upoređujući to s prvom polovinom prošle godine vidljivo je da je Skupština KS imala više zasjedanja, a razmatrala duplo manje mjera što ukazuje na pad efikasnosti rada Skupštine.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kazao je to danas na pres-konferenciji konsultant u Centrima civilnih inicijativa (CCI) Miloš Karišik koji je zadužen za praćenja rada Skupštine i Vlade Kantona. Ovakav monitoring rada zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH u CCI-ju rade već šest godina.

Govoreći o hronologiji održavanja sjednica iznio je podatak da je 27. sjednica imala čak četiri zasjedanja, u isto vrijeme 28. je završila prije nego je i počela. U 2011. godini bilo je sedam nastavaka sjednica, u 2012. samo tri nastavka sjednica, a u prvih šest mjeseci 2013. godine bilo je devet nastavaka sjednica Skupštine KS.

Podsjetio je i da su plate zastupnika u tom periodu povećane sa 1.415 KM na 2.152 KM za profesionalni angažman, dok je paušal s 837 KM smanjen na 552 KM.

  • Monitoring je pokazao da su šestomjesečni rad Skupštine obilježili obimni dnevni redovi, maratonske diskusije, mnogo replika, odstupanje od teme, međusobna vrijeđanja zastupnika, napuštanje sjednica u vrijeme glasanja, konstantna kašnjenja sjednica kao i tijesna i nestabilna skupštinska većina. Sve ovo uzroci su pada efikasnosti rada Skupštine KS - zaključuje Karišik.

Govoreći o radu Vlade Kantona Sarajevo napomenuo je da je održano 20 redovnih i osam vanrednih sjednica i 41 zasjedanje, a vanredna zajedanja zakazana su zbog obustava javnog gradskog prijevoza i imenovanja predsjednika i članova skupština javnih preduzeća.

Vlada KS bilježi veći procenat realizacije od 79 post planiranih mjera za prvo polugodište ali uz probijanje planiranih rokova. Sve svoje obaveze iz Programa rada planirane za period prvih šest mjeseci realizirali su Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo stambene politike.

Također Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo pravde i uprave i Ministarstvo privrede su imali visok procenat realizacije svojih programa rada. Nasuprot njima tri ministarstva koja su imala najnižu realizaciju planiranih obaveza za prvo polugodište 2013. godine su Ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Ponavlja se praksa iz prethodnih godina da se ne poštuju i probijaju rokovi utvrđeni Programom rada te da se nerealizirane mjere prenose u narednu godinu. Tako je u programe rada za 2013. godinu preneseno čak 23 od planiranih 29 zakona.

Zaključak CCI-ja je da je pred Vladom i Skupštinom KS niz krupnih izazova. Potrebno je stabilizirati skupštinsku većinu i značajno podići efikasnost i Vlade i Skupštine, konačno početi rješavati nagomilane probleme u komunalnoj privredi, racionalizirati energiju koja se troši na kadrovska rješenja i međustranačke okršaje, te osigurati poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa građana Kantona Sarajevo.