RS
0

Škrbić obećao nova prava za civilne invalide

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici civilnih osoba s invaliditetom u RS-u dobili su obećanje od ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića da će se u izradi novog zakona o socijalnoj zaštiti riješiti neki od njihovih zahjeva.

Vaso Bošnjak, predstavnik ove populacije koji je učestvovao u razgovoru sa Škrbićem, kazao je da primanja po osnovu tuđe njege i pomoći više neće biti fiksna, 41 marku, već će taj iznos procentualno biti u vezi s prosječnom plaćom u RS-u.

“To sigurno neće biti iznos od 70 posto u odnosu na prosječnu plaću, koliko je traženo prije organizovanja protesta, ali ćemo zahtijevati da taj iznos bude veći od 20 posto”, kazao je Bošnjak i dodao da je Škrbić obećao novu kategorizaciju stepena invalidnosti, pri čemu će sve osobe u kolicima pripadati prvoj kategoriji osoba s invaliditetom i time ostvarivati i veća prava.

Resorni ministar je najavio da će se već na narednoj sjednici Vlade utvrditi nacrt zakona o socijalnoj zaštiti da bi bio upućen u skupštinsku proceduru.

Škrbić je priznao da niko ne može biti zadovoljan s novčanom pomoći od 41 marku, ocjenjujući da je u poslednjih 15 godina izvršeno „neopravdano raslojavanje i podjela invalida“, čime su narušena osnovna ljudska prava.

On je istakao da će se ići i u promjenu Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakona o budžetskom poslovanju da bi se općine prisilile da isplaćuju dio novca za pomoć osobama s invaliditetom.

Na kraju protesta ispred zgrade Vlade RS-a većina civilnih osoba s invaliditetom nije bila zadovoljna obećanjima resornog ministra i traže izjednačavanje njihovih naknada s onima u okruženju.

Pojedini su pozivali i na nove proteste.