{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Civilni invalidi u RS-u sutra izlaze na ulice

F
23.8.2011. u 13:27
0
1
Civilni invalidi u RS-u sutra izlaze na ulice
0
Civilni invalidi u RS-u sutra izlaze na ulice
Zgrada Narodne skupštine RS
Civilni invalidi u Republici Srpskoj, čija mjesečna nadoknada iznosi svega 41 marku i ubjedljivo je najniža u regionu, sutra izlaze na proteste.
Svoje nezadovoljstvo demonstrirat će okupljanjem na Trgu Krajine u Banjoj Luci, jer vlast u Republici Srpskoj do danas nije usvojila novi zakon o socijalnoj zaštiti, koji se priprema već godinama.

Invalidi u okviru ovog zakona zahtijevaju povećanje naknade za tuđu njegu i pomoć sa sadašnje 41 marke na iznos od 70 posto prosječne plaće u RS-u.

Protestno okupljanje i šetnju do Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci grupa građana-civilnih invalida najvljivala je i ranije, a od protesta nisu odustali ni nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Rankom Škrbićem.

Ni obećanjima više ne vjeruju, a neće ih spriječiti ni visoke temeperature da izlaskom na ulicu traže osnovna socijalna prava.

“Ukoliko bude potrebno, mi ćemo i u septembru održati proteste, ali konačnu odluku o tome donijet ćemo nakon protesta u srijedu, 24. augusta, i nakon eventualnog usvajanja zakona o socijalnoj zaštiti", rekao je predstavnik Inicijativnog odbora za proteste osoba s invaliditetom Radenko Stjepanović.

Pozvali su sve civilne invalidne organizacije u RS-u da podrže proteste u Banjoj Luci.

“Za sada nam je potvrđeno da će i u Doboju i Bijeljini biti održana manja simbolična okupljanja”, pojasnio je Stjepanović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić obećao je ponovo da bi novi zakon o socijalnoj zaštiti trebao biti upućen u skupštinsku procedure u septembru, a na snagu bi stupio tek prvog januara sljedeće godine.

Priznao je i da u RS-u od rata na ovamo postoji jasna diskriminacija među invalidima po osnovu nastanka invaliditeta, ali ponavlja da je problem novac, koga, izgleda, u entitetskom budžetu najmanje ima za najranjivije kategorije stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: