{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ogorčeni civilni invalidi protestvovali u Banjoj Luci

F
24.8.2011. u 14:28
0
3
Ogorčeni civilni invalidi protestvovali u Banjoj Luci
0
Ogorčeni civilni invalidi protestvovali u Banjoj Luci
Foto: SRNA
Kakav je život sa 41 markom, pitanje je koje su danas s protesta u Banjoj Luci postavili civilni invalidi Republike Srpske (RS), od kojih je nekima to i jedini izvor prihoda.
Na 34 stepena, u podne, okupili su se na glavnom banjalučkom trgu kako bi po ko zna koji put pozvali vlasti u RS da ispune obećanja i da pogledaju kako živi ova najranjivija populacija.

"Zaslužujemo život dostojan čovjeka", "Siti smo obećanja, gladni smo boljeg života", "Obratite pažnju i mi postojimo", pisalo je na transparetnima učesnika u invalidnim kolicima, koji su danas ispunili centar Banje Luke.

Pero Kovač, invalid od pete godine života, podsjeća da su se obraćali svim institucijama RS-a tražeći novi zakon o socijalnoj zaštiti koji bi povećao izdvajanja za tuđu njegu i pomoć, ali uzalud, već godinama.

"Niko ne želi da nas čuje. Nemamo nikakva prava. Ovo je sramota i bruka šta vlast od nas radi. Neka nas poubijaju", ogorčen je Kovač.

U Banju Luku došao da iskaže nezadovoljstvo invalidnih osoba iz Šipova i podsjeća da su predstavnici ove populacije odavno ispod minimuma granice egzistencije, a da on sam ne bi preživio da mu nema komšija i dobrih ljudi.
"Morao bi prositi", ogorčeno priča Kovač.

Grupa civilnih invalida, koja je i organizovala proteste, nakon okupljanja na Trgu Krajine uputila se prema zgradi Narodne skupštine RS-a, ali osim službe osiguranja, u najvećem zakonodavnom zdanju u RS-u nije bilo nikoga.

Prvi čovjek parlamenta Igor Radojičić, umjesto danas, obećava da će ih primiti u petak.

"Od ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića kao i obično imamo obećanja", kaže Vaso Bošnjak, koji od novog zakona o socijalnoj zaštiti očekuje pravedniju raspodjelu sredstava, jer je populacija kojoj pripada diskriminirana u odnosu na druge.

Sama RS nema socijalne osjetljivosti, kaže Bošnjak i podsjeća da je grupa građana-civilnih invalida morala da organizuje današnji protest, jer su zakazala i zvanična udruženja koja bi trebalo da se bore za prava invalidnih osoba.

"Da li zbog straha ili bojazni da će se nekome zamjeriti ili jednostavno čuvaju pozicije, ali njih nema", razočarano je konstatirao Bošnjak.

Invalidi traže da novim zakonom budu povećane naknade za tuđu njegu i pomoć sa sadašnje 41 marke na iznos od 70 posto prosječne plaće u RS, da se osiguranje sredstava za te namjene s lokalnog premjesti na nivo RS-a, ponovila je zahtjeve invalida Stana Mulabdić-Mirković, jedna od organizatorica protesta.

Traže i da personalna asistencija također pređe na entitetski nivo, a očekuje da najnovije obećanje resornog ministra, da će zakon biti predložen na jesen, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

"Od 41 marke mi ne možemo ništa. Bolje da nismo primali ništa nego taj iznos. To je toliko mizerno, da nemamo komentara", zaključila je Stana Mulabdić-Mirković.

Na kraju su civilni invalidi poručili da je ovo danas bio mirni protest, a organizirat će ih i u septembru i narednih mjeseci ukoliko vlast u RS-u još jednom ostane gluha na njihove zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: