Mjesečno primaju samo 41 KM
0

Civilni invalidi u utorak izlaze na ulice u Banjoj Luci

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Civilne osobe s invaliditetom u Republici Srpskoj sutra organiziraju nove proteste u Banjoj Luci, ali će blokirati i glavnu ulicu, ako im se ne obrati niko od predstavnika vlasti, koje smatraju odgovornim jer godinama primaju najmanje nadoknade u regionu - svega 41 marku.

Na taj korak su primorani, kako kažu, zbog činjenice da se vlast oglušila o njihov zahtjev da se pod hitno poveća mjesečna naknada za tuđu njegu i pomoć.

Ogorčeni su i pripremljenim prednacrtom zakona o socijalnoj zaštiti u RS-u, jer, kako kažu, sadrži samo kozmetičke izmjene, a ne nudi rješenja za probleme ove populacije.

“Ukoliko nam se niko od nadležnih u Vladi, odnosno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a ne obrati, odlučili smo da blokiramo saobraćajnicu”, kaže Radenko Stjepanović, predsjednik Inicijativnog odbora za proteste, ogorčen ovakvim odnosom institucija i ljudi koji su im na čelu. U prednacrtu zakona je, kažu, nastavljeno njihovo ponižavanje.

Predložene su dvije kategorije za naknadu za tuđu njegu i pomoć, a prema njihovom izračunu, osobe s najvećim stepenom invalidnosti primali bi umjesto 41, oko 150 maraka mjesečno, a “lakši” invalidi duplo manje.

Tako će, kaže Vaso Bošnjak, osobe koje su u kolicima i koje djelom mogu i samostalno obavljati određene radnje dobijati oko 78 maraka. “Taj novi zakon nama ništa novo ne donosi”, rekao je Bošnjak.

Nije prihvaćen ni zahtjev civilnih osoba s invaliditetom da se finansiranje dodatka za tuđu njegu i pomoć druge osobe s lokalnog nivoa prenese na entitetski nivo.

Procjenjuje se da u RS-u ima oko pet hiljada osoba s težim stepenom invalidnosti, ali oni kojima je neophodna tuđa njega primaju 41 marku naknade za pomoć druge osobe. Taj iznos u Federaciji BiH je 360 maraka, u Srbiji 200 eura, u Hrvatskoj 2.500 kuna, u Crnoj Gori 179 eura i u Sloveniji 800 eura.

Ukazivali su to i na protestima u augustu u Banjoj Luci.