BiH
0

B. Luka: Civilni invalidi drugi put izlaze na proteste

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Civilni invalidi upozorili su da će, po dugi put u mjesec dana, protestirati u Banjoj Luci, nezadovoljni činjenicom da najviše institucije Republike Srpske ništa nisu uradile da se toj kategoriji stanovništva zakonski poveća visina mjesečnog dodatka koja već godinama iznosi svega 41 marku.

Ovaj put, ukazuju, moguće su i radikalnije akcije.

“Postoji čak mogućnost građanske neposlušnosti, blokiranje saobraćajnica, pa možda i štrajk glađu”, upozorava Radenko Stjepanović iz Inicijativnog odbora za proteste osoba s invaliditetom.

Mirni protest civilnih invalida održan je 24. augusta u Banjoj Luci, a od tada, kažu, nema reakcije nadležnih, nema ni obećanja da će biti shvaćena njihova nevolja i da će nešto biti urađene kako bi sramna cifra od 41 marke pomoći za tuđu njegu i pomoć bila shvaćena kao slučajna greška savjesti društva.

Zahtijevaju da taj iznos bude u visini 70 posto prosječne plaće i da novac garantira entitetski budžet, te upozoravaju vlast da neće odustati od svojih zahtjeva i da pripremaju septembarski izlazak na ulice.

Početkom sedmice poslali su ministru zdravlja RS Ranku Škrbiću zahtjev za razgovor, ali nisu dobili odgovor.

Polovičan odgovor dao je i premijer Aleksandar Džombić navodeći da će novi zakon o socijalnoj zaštiti, na kojem insistira ova kategorija stanovništva, biti usvojen do kraja godine.

Od premijera, međutim, nema ni obećanja da će invalidi dobiti očekivane nadoknade.

“Moramo realno iskalkulirati koji nivo sredstava možemo da osiguramo. Onaj nivo sredstva koji imamo treba ravnopravno da rasporedimo i da ne preuzimamo obaveze koje ne možemo izvršavati”, ketegoričan je Džombić.

Povećanje nadoknade za tuđu njegu i pomoć civilnim invalidima nije mogao da obeća ni predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, koji je nekoliko dana nakon protesta održanih u Banjoj Luci, razgovarao s delegacijom civilnih invalida.

Radojičić je također potvrdio da u proceduru mora ponovo novi zakon, a ne nacrt zakon o socijalnoj zaštiti koji je, nakon što je usvojen u parlamentu prije dvije godine, nestao bez traga.

Dok budu čekali na izvršnu i zakonodavnu vlast, civilni invalidi u RS-u i dalje će primati svega 41 marku, ubjedljivo najmanji iznos u region za tu kategoriju stanovništva.