BiH
0

Skoplje: Saradnja preduslov za borbu protiv prekograničnog kriminala

Sarajevo-x.com
Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, je učestvovala na Ministarskoj konferenciji o saradnji u oblasti sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi, koja je održana u Skoplju. Konferenciji su prisustvovali i direktori Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Vinko Dumančić i Himzo Selimović.

Na dvodnevnoj konferenciji ministri unutrašnjih poslova i šefovi graničnih policija Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i BiH su se osvrnuli na napredak zabilježen u graničnoj sigurnosti u jugoistočnoj Evropi tokom 2011. godine, uslove za punu provedbu EU/Schengen zahtjeva i analizirali planirane aktivnosti u okviru programa Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) u naredne dvije godine.

Ministar Ahmetović je u svom obraćanju istakao da je regionalna saradnja preduslov za uspješnu borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

"Taj cilj nijedna zemlja ne može sama postići. Zbog toga je uloga DCAF programa granične sigurnosti proteklih godina bila od izuzetnog značaja. Uvjeren sam da će i u narednom periodu olakšati posao i obaveze koje stoje pred nama na putu ka EU integracijama", kazao je Ahmetović. Naglasio je da BiH podržava uspostavu zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Srbije i Crne Gore u Trebinju, koji bi značajno doprinio sprečavanju nezakonite migracije prema EU.

Direktor Dumančić je istakao da je Granična policija BiH za 12 godina postojanja pokazala sposobnost da spremno odgovori na sve izazove i promjene sigurnosnog stanja na granici. Naglasio je da je Granična policija i dalje otvorena za saradnju sa graničnim policijama, posebno onim iz zemalja regije, dodavši da su neki od rezultata rada ove policijske agencije poput otkrivanja ilegalnih migranata, između ostalog, rezultat zajedničkih mješovitih patrola sa graničnim policijama susjednih zemalja.

Istaknuo je i značajnije akcije iz 2011. realizirane sa drugim agencijama za provođenje zakona iz BiH i regije, poput akcija „Jezero“, „Grand“ i „Mač“, dodajući da je u 2011. godini nastavljen trend smanjenja broja izdatih viza na granici u skladu sa preporukama Evropske komisije, a znatno je povećan broj otkrivenih osoba za kojima su raspisane potjernice.

Na kraju konferencije su ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije potpisali Deklaraciju o saradnji u oblasti granične sigurnosti kojom se utvrđuju prioriteti saradnje u narednom periodu.