{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sigurne granice su uslov za stabilnost regije

9.4.2012. u 16:24
2
3
Sigurne granice su uslov za stabilnost regije
2
Sigurne granice su uslov za stabilnost regije
Učesnici Devete godišnje ministarske konferencije o saradnji u oblasti sigurnosti granica u jugoistočnoj Evropi
Deveta regionalna ministarska konferencija u organizaciji Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga DCAF, održana je sredinom marta 2012. godine u Skoplju. To je bila prilika da se sumiraju rezultati postignuti tokom posljednje decenije, otkako je rođena ideja za održavanje konferencije koja bi okupljala ministre unutrašnjih poslova i sigurnosti te čelnike institucija čiji je zadatak da pod budnim okom nadziru granice u našoj regiji.
Svi učesnici konferencije su jednoglasni u ocjeni da nijedna inicijativa za regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu i približavanje EU ne može biti održiva ako nije dugotrajna. Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić smatraju kako je sigurnost granica od krucijalne važnosti za ukupnu stabilnost naše regije.

To je pitanje prenošenja kriminala sa teritorije jedne države na teritoriju druge države, to je pitanje terorizma, šverca robe, trgovine ljudima... Zato je veoma bitno da između naših država postoje dobri odnosi i dobra granična kontrola, naveo je ministar Dačić.

Na putu od vojne do civilne kontrole granica sklopljen je niz međudržavnih sporazuma, formirane su zajedničke granične patrole, kontakt-centri za međudržavnu policijsku i carinsku saradnju te učinjeni brojni drugi potezi koji vode zajedničkom cilju – da se granice otvore za građane i istovremeno potpuno zatvore za svaku vrstu ilegalnih aktivnosti. Koristimo iste instrumente i sredstva za borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i djelujemo zajedno, naglasila je Gordana Jankulovska, ministrica unutrašnjih poslova Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije.Višegodišnje kreiranje zajedničke politike upravljanja granicama imalo je odraza na sigurnosnu sliku regije i njenu percepciju u ovdašnjoj i javnosti EU.

Promijenio se cjeloukupan svjetonazor o granicama – u prošlosti se na granice gledalo kao na granice teritorijalne odbrane protiv neprijatelja. Danas se na njih gleda kao na poveznice u regiji koja korača ka EU, rekao je Theodor Winkler, direktor DCAF-a.

Ulazak Hrvatske u EU će predstavljati novi izazov za graničnu sigurnost zemalja regije, a pogotovo BiH s obzirom na to da će granica između Hrvatske i BiH postati najduža vanjska granica Unije, koju će dijeliti s nekom zemljom.

To će značiti da treba raditi mnogo više kako bi uhvatila korak sa susjedima i imala koristi od činjenice da će biti u susjedstvu EU. Regionalne incijative poput ove između Crne Gore, Srbije i BiH za uspostavu centra za regionalnu saradnju, koji će možda biti izgrađen u Trebinju, korak su u pravom smjeru, rekao je Stefan Feller, šef Policijske misije EU u BiH.

Čelnici bh. sigurnosnih struktura su svjesni izazova kakav se stavlja pred BiH spajanjem granica EU sa našom granicom i uvjereni su u sposobnost naših institucija da BiH učine pouzdanim partnerom Unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: