Trilateralni sastanak na Zlatiboru
0

Ahmetović: Saradnja u oblasti granične sigurnosti

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Trilateralni sastanak ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore bit će održan u nedjelju, 22. aprila, na Zlatiboru, Republika Srbija. Ministri Sadik Ahmetović, Ivica Dačić i Ivan Brajović razgovarat će o jačanju saradnje u borbi protiv terorizma, granične sigurnosti i razmjeni iskustava u oblasti evropskih integracija - regionalni pristup Poglavlju 24.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je za Fenu da će se na ovom sastanku razgovarati o tri pitanja koja su veoma važna za tri zemlje sa sigurnosnog, ali isto tako i sa aspekta jačanja regionalne saradnje i puta ka EU integracijama čemu zajedno teže.

"Jedno od najvažnijih pitanja za nas trenutno je pitanje saradnje u oblasti granične sigurnosti. Poznato je da od iduće godine Hrvatska postaje članica EU, granica EU praktično dolazi na granicu BiH, što će sigurno izazvati povećan interes ilegalnih migranata koji žele preko zemalja našeg regiona ući u Evropsku uniju. Bez dobre saradnje naših zemlja, taj problem je nemoguće riješiti", naglasio je ministar Ahmetović.

Zbog toga će, kazao je on, jedna od tema biti zaprječavanje nelegalnih prijelaza, „a naša strana će inicirati razgovore o otvorenim pitanjima koja su od velike važnosti za građane, kao što je pitanje prelaska ljudi i robe na pojedinim graničnim prijelazima sa Srbijom, gdje naši državljani imaju imovinu sa obje strane granice“.

"Tu je i pitanje saradnje u borbi protiv terorizma i jasno je da u ovom segmentu moramo imati jako dobru saradnju, jer i nedavni događaji u Sarajevu su pokazali da je potrebno imati razmjenu informacija na regionalnom nivou kako bi se moglo pravovremeno reagirati. Bez takve saradnje nemoguće je suprostaviti se ni organizovanim kriminalnim grupama koje imaju pipke u svim državama regiona", kazao je Ahmetović.

U svim segmetima smo, dodao je, i do sada imali saradnju, ali je želimo dodatno ojačati i ispraviti neke uočene nedostatke iz dosadašnjih iskustava.

"Ovoga puta želimo posebnu pažnju posvetiti regionalnom pristupu oblasti Pravda, sloboda i sigurnost (Poglavlje 24), a koje je važno za naš napredak ka evropskim integracijama, jer želimo i na taj način pokazati da smo spremi na saradnju i zajedno raditi na jačanju sigurnosti u regionu, a kasnije, sticanjem punopravnog članstva, i sigurnosti Evropske unije", kazao je ministar sigurnosti BiH.