Nakon sastanka na Zlatiboru
0

Ahmetović, Dačić i Brajović dogovorili saradnju u borbi protiv kriminala

FENA
Sa sastanka na Zlatiboru
Sa sastanka na Zlatiboru
Ministri sigurnosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore Sadik Ahmetović, Ivica Dačića i Ivan Brajovića nakon današnjeg sastanka na Zlatiboru (Republika Srbija) potpisali su zajedničku izjavu.

Kako se navodi u izjavi, istaknuta je neophodnost razmjene iskustava u oblasti evropskih integracija, pridajući posebnu pažnju regionalnom pristupu oblasti Pravda, sloboda i bezbjednost (Poglavlje 24).

Također, istaknut je značaj jačanja saradnje u oblasti borbe protiv svih vidova ogranizovanog kriminala. U tom smislu, naglašena je neophodnost preduzimanja zajedničkih konkretnih mjera u prevenciji, otkrivanju i borbi protiv terorizma, u cilju jačanja bezbjednosti u regionu.

Jačanje saradnje u oblasti granične bezbjednosti predstavlja preduslov uspješne borbe protiv kriminala u regionu, navodi se u izjavi koju su potpisali trojica ministara.

U tom smislu, saglasni su da se posebna pažnja posveti unaprjeđenju saradnje u oblasti kontrole granica, borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Složili su se u pogledu potrebe za efikasnom razmjenom informacija u regionu, koordinirajućim aktivnostima njihovih nacionalnih organa odgovornih za pitanja javne bezbjednosti, kao i potrebom za razmjenom znanja i praktičnih iskustava iz svih relevantnih oblasti.

Ministri su istaknuli važnost razvijanja dijaloga na ministarskom nivou i složili se u pogledu njegovog nastavka u cilju dalje uzajamne koordinacije aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova, a u svijetlu evropske perspektive sve tri države.