Trilateralni sastanak na Zlatiboru
0

Dačić: Dobri odnosi BiH, Srbije i Crne Gore u oblasti unutrašnjih poslova

FENA
Sa sastanka na Zlatiboru
Sa sastanka na Zlatiboru
Odnosi u oblasti unutrašnjih poslova između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije su na veoma visokom nivou, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić danas na Zlatiboru nakon trilateralnog sastanka s ministarima sigurnosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine i Crne Gore Sadikom Ahmetovićem i Ivanom Brajovićem.

"Za ovih nekoliko godina smo uspjeli da izgradimo veoma bliske odnose koji omogućavaju punu operativnu policijsku saradnju i punu saradnju u okviru svih nadležnosti koje imaju naša ministarstva u ove tri države“, kazao je Dačić.

Ocijenio bih, dodao je, da su naši odnosi na policijskom planu i planu saradnje u oblasti unutrašnjih poslova na mnogo višem nivou nego što su možda i politički odnosi između država, "što mislim da je dobro, jer na ovakav način smo mi i promotori dobre regionalne saradnje".

Dačić je istaknuo da su za Srbiju ključne zemlje za policijsku saradnju BiH, Crna Gora i Hrvatska.

"Dogovorili smo se da uspostavimo ne samo dobre bilateralne odnose, nego i da na ovakav trilateralan način uspostavimo redovne sastanke. Nekoliko tema je najvažnije u našim odnosima“, kazao je Dačić.

Prva je saradnja u borbi protiv organiziranog kriminala, imajući u vidu da organizirani kriminal, a naročito organizirane kriminalne grupe koje se bave ilegalnom trgovinom narkoticima se na neki način nadovezuju i prate i druge organizirane kriminalne grupe koje se bave drugim oblicima kriminala.

"Za nas je zajednički rizik terorizam i zajednički pristup borbi protiv terorizma je u interesu svih naših građana. Također, govorili smo o stalnoj potrebi jačanja granične bezbjednosti što podrazumijeva, s jedne strane slobodan i brz protok građana, roba i kapitala, ali s druge strane podrazumijeva i dobru kontrolu državnih granica kako bi one bile prepreka za prekogranični kriminal“, kazao je Dačić.

Istaknuli smo, dodao je, kao veoma dobru činjenicu da između naših država postoje otvoreni i i prijateljski odnosi i da naši građani mogu međusobno da se kreću s ličnim kartama, bez pasoša.

"Razgovarali smo i o mogućnosti da uspostavljamo čak i zajedničke granične prijelaze u smislu jednog 'ček pointa', odnosno jednog zaustavljanja, zajedničkog rada na granici. Tu je i zajednička borba protiv ilegalnih migracija imajući u vidu da je to problem koji nas pogađa sve više“, kazao je Dačić.

Po njegovim riječima, nekada su naše zemlje bile definirane kao problematične zbog velikog broja azilanata koji su išli iz naših zemalja u EU, međutim sve više postoji druga vrsta problema, a to je broj ilegalnih migranata koji dolaze u naše zemlje na putu ka EU.

"Dogovorili smo se da uspostavimo i linije komunikacije koje će biti kripto zaštićene, da postoje direktni linkovi koji će biti kripto zaštićeni, koji će omogućiti brzu i bezbjednu razmjenu informacija i podataka“, kazao je Dačić.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je kazao da je dobro da ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti tri zemlje imaju stalnu i kontinuiranu saradnju i susrete, "sve zbog sigurnosti naših građana i naših zemalja“.

"Kad je u pitanju sam terorizam, pokušat ćemo u BiH i u fazi smo izrade dokumenta koji ima radni naziv deradikalizacija pojedinaca i svih radikalnih grupa u BiH. Pokušat ćemo otvoriti novi pristup prema ovom fenomenu gdje ćemo pokušati uključiti cijelo društvo kako bi ovaj fenomen imao slabiji intenzitet u BiH pa i u cijelom regionu“, kazao je ministar Ahmetović.

Kada je u pitanju organizirani kriminal, svjedoci ste, dodao je, da uglavnom sve organizirane kriminalne grupe imaju svoje ćelije u najmanje dvije, tri pa i više zemalja.

"Saglasni smo da u narednom periodu imamo naše operativne akcije koje će biti zajedničke za prostor naše tri zemlje. Vjerujem da ima puno prostora da se naše policijske agencije ujedine na ovim problemima koje imamo kad je u pitanju sama sigurnost i borba protiv organiziranog kriminala“, kazao je Ahmetović.

Kad su u pitanju imigracije, zaštita granice, Ahmetović je kazao da vjeruje da će vrlo brzo doći do otvaranja jednog zajedničkog centra kad je u pitanju zaštita granice i prekogranični kriminal.

"Vjerujem da ćemo to vrlo brzo otvoriti i suglasili smo se da to bude u Trebinju", kazao je Ahmetović.

On je istaknuo da je zajednički izazov za sve tri zemlje ulazak Hrvatske u EU.

"BiH će od 2013. imati najdužu granicu sa EU, oko hiljadu kilometara. Dakle, svi imigranti koji idu s istoka prema EU, poslednja odrednica će im biti obzirom na graničnu liniju Bosna i Hercegovina. U tom pravcu trebamo i moramo osnažiti i unaprijediti još više našu saradnju u regionu“, istaknuo je Ahmetović.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović je kazao da nema ni jednog otvorenog pitanja između ministarstava unutrašnjih poslova u svim segmentima kojima se ona bave.

"Naša osnovna briga je sigurnost naših građana i uvijek počinjemo tu priču s obračunom sa svim vidovima kriminala“, kazao je Brajović.

Po njegovim riječima, vrlo je važna priča o evropskim integracijama.

"Crna Gora jeste sada lider u regionu. Hrvatska je završila svoj posao. Kolegama sam rekao da smo potpuno otvoreni za razmjenu iskustava, za saradnju po tim pitanjima, jer jedni drugima želimo da napredujemo, da se takmičimo u tom bržem pristupu, a to je posao koji se ne završava tako lako i koji će trajati“, kazao je Brajović.

Po njegovim riječima, poglavlje koje govori o pravdi, slobodi i bezbjednosti, Poglavlje 24 je prvo poglavlje, pored Poglavlja 23 s kojim će Crna Gora otvoriti pregovore.

"Izrazio sam uvjeravanje i našu spremnost da našim kolegama omogućimo lakši prelazak tih dionica, ako ih mi prođemo brže i prvi, jer treba da se nadopunjavamo, pomažemo svi zajedno u regionu, jer je to naš zajednički cilj“, kazao je Brajović.