BiH
0

Školske klupe u Konjević Polju od jutros ponovo bez učenika Bošnjaka

Anadolija
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Područna škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Roditelji bošnjačkih učenika koji pohađaju područnu osnovnu školu "Petar Kočić" u Konjević Polju donijeli su jednoglasnu odluku da njihova djeca neće više pohađati nastavu u toj školi.

Roditelj Vehid Dedić kazao je za AA da će danas biti upućen zahtjev ministru prosvjete Tuzlanskog kantona da se omogući da učenici nastave pohađati nastavu u Sapni.

"Dosta je više manipulacije i djecom i nama, roditeljima, od strane ministra prosvjete Republike Srpske Gorana Mutabdžije. Njegovo ponašanje samo je ujedinilo sve roditelje u odluci da istrajemo u svojim zahtjevima za uvođenje u nastavu nacionalnih predmeta. Nama je sada najvažnije da djeca idu na nastavu, a mi roditelji nastavit ćemo borbu za njihova prava. I proširiti svoje zahtjeve da se škola iz Konjević Polja izdvoji iz obrazovnog sistema RS-a", istakao je Dedić.

Bojkot nastave bošnjačkih učenika, po odluci njihovih roditelja, trajao je od početka školske godine, ali se nakon prošlonedjeljnog sastanka roditelja i ministra prosvjete RS-a činilo da je rješenje na pomolu.

Prema Dedićevim riječima, „ministar je tokom jučerašnjeg boravka u Konjević Polju trebao potvrditi da će djeca izučavati grupu nacionalnih predmeta i da će školski odbor biti formiran po zakonu".

"Mi imamo pravo na četiri, od ukupno sedam članova školskog odbora. Međutim, nema nikakvog dogovora, roditelji su ponovo povukli djecu. Gospodin ministar nas je slagao", istakao je Dedić.

Osnovna škola u Sapni udaljena je 70 kilometara od Konjević Polja, a Dedić je kazao da su se „već javili ljudi spremni da pomognu u smislu osiguranja prevoza i jednog obroka za učenike".

Bojkot nastave od strane bošnjačkih učenika nastavljen je i u Vrbanjcima, kod Kotor Varoši.

Uprkos jakoj kiši, i jutros se ispred područne osnovne škole "Sveti Sava" okupilo oko 200 roditelja, prenosi dopisnik AA.

"Ni loše vrijeme neće nas natjerati da odustanemo od svakodnevnih protesta i zahtjeva da se u nastavu uvede grupa nacionalnih predmeta. Nažalost, i dalje nas ignorišu i direktorica škole i načelnik opštine Kotor Varoš i Ministarstvo prosvjete RS. I kao što smo rekli, sada sve zavisi od ministra Mutabdžije", kazala je majka učenika iz Vrbanjaca Hava Varašić.