{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji bošnjačke djece peti dan se okupljaju ispred škole u Vrbanjcima

F
6.9.2013. u 10:18
44
6
Roditelji bošnjačke djece peti dan se okupljaju ispred škole u Vrbanjcima
44
Roditelji bošnjačke djece peti dan se okupljaju ispred škole u Vrbanjcima
Peti dan roditelji učenika Bošnjaka koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava“, Kotor-Varoš, Područnu školu Vrbanjci, okupljanjem ispred škole ponavljaju svoje zahtjeve za uvođenje nacionalne grupe predmeta.
Jedan od roditelja Nijaz Duzan potvrdio je u izjavi Agenciji Fena da se bojkot nastave nastavlja i da se jutros okupilo oko 200 roditelja ispred škole da bi izrazili svoje nezadovoljstvo jer niko od nadležnih u RS-u nije pristupio rješavanju njihovih problema.

Duzan ponavlja da oni već dvije godine samo traže prava predviđena zakonom i Privremenim sporazumom entitetskih ministarstva o obrazovanju.

"Protest će se nastaviti i od ponedjeljka, sve do ispunjenja naših zahtjeva, a naša djeca i dalje neće ići na nastavu", kategoričan je Duzan, ali i ponavlja da su spremni da nastave razgovore s Ministarstvom prosvjete, mada im se niko od sastanka kod potpredsjednika Enesa Suljkanovića prije dva dana, nije više javio.

I otac troje djece koja pohađaju školu u Vrbanjcima Nedžad Smajlović izjavio je za Fenu da neće odustati od svojih zahtjeva iako se pojedini roditelji u školama suočavaju s problemima prilikom izdavanja određenih potvrda, kao i da im se prijeti kaznama.

Spremni su, kaže, čak i da plate kazne, jer su sigurni da samo traže prava iz zakona i ona predviđena Privremenim sporazumom.

Smajlović je izrazio nadu da će njihovi problemi biti riješeni, što je jučer podržao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Naša djeca već godinama uče samo srpski jezik", rekao je on i naveo da smatraju da djeca treba da pohađaju nastavu i po nacionalnoj grupi predmeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: