BiH
71

Sklonište na Dobrinji se pretvara u prvu bosansku tržnicu

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić sa saradnicima danas je obišao sklonište na Trgu djece Dobrinje, gdje su u toku radovi na njegovoj sanaciji.

Trenutno se vrši sanacija krovnog dijela i prolaza kroz sklonište, gdje Općina Novi Grad Sarajevo u narednom periodu planira otvaranje prve bosanske tržnice.

Efendić je istakao da je ovo sklonište bilo u lošem stanju i da ga je bilo potrebno rekonstruisati kako bi se u njemu mogla otvoriti bosanska tržnica.

"Sklonište je dugi niz godina neupotrebljivo i predstavlja ruglo ovog dijela naselja te opasnost zbog smeća, pasa lutalica i narkomana. Ovo je jedino sklonište koje je dijelom osvijetljeno, a unutar kojeg ima i nekoliko poslovnih prostora. Zato smo planirali da tu otvorimo prvu bosansku tržnicu. U tim poslovnim prostorima prodavat će se mlijeko, sir, meso i ostali proizvodi, a iznad na otvorenom platou nalazit će se se zelena tržnica", kazao je Efendić te dodao da je Općina Novi Grad za obnovu skloništa izdvojila oko 100.000 KM.

Sanacija ovog skloništa počela je prije četiri dana, a izvođač radova je firma Hems Work iz Sarajeva.

Po riječima predsjednice Savjeta MZ Dobrinja C Kane Ramić stanovnici ovog naselja godinama su tražili da se devastirano sklonište sanira, jer je polomljeni stakleni krov predstavljao opasnost za djecu.

"Do sada nije bilo sluha za naše zahtjeve. Udaljeni smo od centralnog dijela Dobrinje i u blizini nemamo mesnicu niti nekih većih centara. U narednom periodu imat ćemo gotovo sve na jednom mjestu. Građani su oduševljeni ovom akcijom", rekla je Ramić, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.