Privreda
0

Bosanska tržnica - prvi sajam domaćih proizvoda na Dobrinji

Klix.ba
Otvaranje prvog sajma domaćih prehrambenih proizvoda "Bosanska tržnica" bit će upriličeno sutra na Dobrinji u Sarajevu.

Sajam će otvoriti načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a svečanosti će doprinijeti kulturno-umjetnički program koji će izvesti članovi BKD "Dobrinja 93".

Na ovaj način Općina Novi Grad Sarajevo želi afirmisati domaću proizvodnju i pružiti mogućnost domaćim proizvođačima da u vrijeme teške ekonomske krze svoje proizvode pokažu građanima kako bi kupovina domaćih proizvoda postala sastavni dio života svakog građanina.

U cilju podrške razvoju domaće privrede, Općina Novi Grad u narednom periodu planira otvoriti prvu Bosansku tržnicu na kojoj će biti ponuđeno voće, povrće, proizvodi od mlijeka i druga hrana proizvedena u BiH.

Efendić navodi da je ovo jedan od načina pokretanja domaće proizvodnje, kao i otvaranja novih radnih mjesta. Podsjeća da BiH godišnje uveze voća i povrća u vrijednosti 93 miliona KM.

"Bosanska tržnica je dio našeg plana 'Pokrenimo Novi Grad zajedno' i to je naš doprinos rješavanja problema trgovinskog deficita naše zemlje koji samo kada je hrana u pitanju iznosi 1,5 milijardi svake godine", naveo je Efendić.

Sajam će biti otvoren do 9. oktobra, a svoje proizvode izložit će 26 proizvođača, tako da će građanima biti omogućeno da na jednom mjestu kupe zdrave domaće proizvode.

Otvaranje sajma planirano je u 10.30 sati, najavljeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.