BiH
0

Atomska skloništa na Dobrinji neće više biti rugla iz kojih se širi smrad

Piše: A. P.
Foto: F. K./Klix.ba
Ulaz u sklonište na Trgu Sabora bosanskog (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zapuštena atomska skloništa, koja decenijama niko nije čistio, bila su pravo ruglo sarajevske općine Novi Grad, te su građani s oduševljenjem dočekali vijest da je počela njihova sanacija.

"Hvala Bogu da se neko sjetio da to sanira i zatvori. Godinama se odatle širi nepodnošljiv smrad, nakupljaju se fekalije...", kazala nam je jedna od stanovnica naselja Dobrinja u kojem je danas načelnik Općine, Semir Efendić, sa uposlenicima Civilne zaštite i novinarima obišao dva skloništa, jedno u kojem je čišćenje počelo i jedno u kojem je završeno.

Na Trgu Sabora bosanskog, koji nosi tako značajno ime, dočekao nas je neugodan prizor. Na dnu stepenica koje vode do skloništa nalazi se bara iz koje se širi smrad. Dopire iz prostorija samo nekoliko metara udaljenih od stambenih zgrada. Kako nam objašnjavaju iz Civilne zaštite, tu se godinama nakupljaju otpad, voda, kanalizacija...

U očišćenom skloništu na Trgu Zlatnih ljiljana na zidovima se jasno vidi nivo do kojeg je dosezala voda, do čak 1,6 metara. Očekuje se deratizacija ovog prostora, građevinsko uređenje i njegovo propisno zatvaranje do određivanja konačne namjene i sanacije.

Kako je Efendić objasnio, ovo je veliki projekt kojim će biti obuhvaćeno 20 zapuštenih skloništa.

"Dobijali smo brojne pritužbe građana, a sanacija ovih skloništa je značajna iz higijensko-epidemioloških razloga", kazao je Efendić.

Dosad je izbačeno 150 tona otpadnog materijala, a nekoliko skloništa je iskorišteno i iznajmljeno firmama, dok će ostatak nakon završetka posla biti ponuđen poslovnim subjektima za zajedničku sanaciju i buduće korištenje.

Na građanima je da se potrude da prilaz skloništima dotad ostane čist.