BiH
41

Akcija čišćenja devastiranog vrtića na Alipašinom Polju

FENA
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji s komunalnim preduzećima "Park" i "Rad" pokrenula je akciju čišćenja devastiranog objekta u kojem je bio smješten vrtić Vjeverica na Alipašinom Polju, a koji je godinama predstavljao ruglo ovog naselja.

Ovaj napušteni objekt već godinama predstavlja ekološki problem, ali i opasnost za sigurnost stanovnika Alipašinog Polja. U njemu su se okupljali narkomani, psi lutalice, a u objektu i oko njega nalazile su se velike količine smeća.

Iako je ovaj objekat u vlasništvu Javne ustanove "Djeca Sarajeva", nažalost, ona nije u stanju da uradi njegovu rekonstrukciju. Bez obzira na to što su oni vlasnici vrtića, Općina je poduzela aktivnosti da se ovaj objekat očisti i zaštiti, a u narednom periodu uradit će se i projekat za rekonstrukciju.

"Odlučili smo da najprije objekt očistimo od smeća, nakon čega ćemo ga zatvoriti i na taj način spriječiti ulazak u njega. Općina je pokrenula određene aktivnosti kada je u pitanju rekonstrukcija objekta. Obzirom na to da nemamo projekat, zatražili smo od JU 'Arhiv grada Sarajeva' da nam ga dostave, kako bi krenuli u projektovanje rekonstrukcije u narednoj budžetskoj godini", kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Prema riječima Edine Kučo - Hajrić, djeca ovog naselja godinama nemaju gdje da se igraju, jer je ovdje bilo leglo narkomana.

"Bilo je puno igala, smeće se stalno bacalo, od nesnosnog neugodnog mirisa stanari nisu mogli sjediti na balkona", kazala je ona.

Izrazila je zadovoljstvo brzom reakcijom Općine Novi Grad Sarajevo.

"Poslala sam načelniku otvoreno pismo i u rekordnom vremenu sam od njega dobila odgovor i obećanje, koje je ispunio. Iskreno sam iznenađena ovom brzom reakcijom i početkom radova na čišćenju ovog rugla", naglasila je Kučo - Hajrić.

Također, Općina provodi akciju čišćenja ograđenog prostora na Trgu međunarodnog prijateljstva, gdje je firma Unigradnja davno trebala započeti gradnju objekta.

Ova ograđena livada, koja je predstavljala odlagalište otpadaka u narednim će danima biti potpuno očišćena, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.