BiH
0

Skijaška sezona na Bjelašnici i Jahorini bi mogla početi ranije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prvi ovosezonski snijeg je tokom noći pao širom BiH. Snijeg koji od sinoć pada u većem dijelu zemlje na planinama je formirao pokrivač do 30 cm.

"Na Bjelašnici visina snijega u Babinom dolu je 25 centimetara, a temperatura jutros u 7.00 sati iznosila je - 5 stepeni celzija. Visina snijega na vrhu Bjelašnice je 30 cm, a temperatura jutros u 7.00 sati iznosila je -16 stepeni", kazala je Feni glasnogovornica ZOI 84 Muamera Šehić.

Na Malom polju na Igmanu visina snijega je 15 cm, a temperatura u 7.00 sati bila je - 6 stepeni. Na Velikom polju na Igmanu visina snijega je 25 cm, a temperatura u 7.00 sati jutros je iznosila - 5 stepeni.

Otvaranje skijaške sezone zvanično je planirano za 15. decembar kao i ranijih godina.

"Ukoliko bude bilo kakvih promjena javnost će biti blagovremeno obaviještena, s obzirom na to da ne znamo koliko će se snijeg zadržati", kazala je Šehić odgovarajući na pitanje Fene da li će, ukoliko snijeg nastavi padatati, ski-liftovi biti pokrenuti ranije.

Snijeg pada i na Jahorini i već je 30 centimetara snježnog pokrivača, a temperatura je 9 stepeni ispod nule.

"To nije dovoljno da bi se pokrenula skijaška sezona, ali ako snijeg nastavi da pada ovim intenzitetom, nadamo se da ćemo već za nekoliko dana moći skijati na Jahorini", kazala je Feni rukovoditeljica Službe marketinga i prodaje Olimpijskog centra "Jahorina" Zorica Jovanović.

Ovaj snijeg je dobrodošao da pokrene goste da dođu na Jahorinu i da urade svoje prve rezervacije.

"U agencijama je već veliko interesovanje za Jahorinu. Imamo najave gostiju s prostora bivše Jugoslavije, ali i gostiju iz Rusije, Poljske, Mađarske, Češke". kazala je Jovanović.

I tokom sutrašnjeg dana se očekuju snježne padavine. U četvrtak i petak meteorolozi najavljuju stabilizaciju vremena. Jutarnje temperature će biti od - 5 do - 7, a maksimalne od nula do 2 do 3 stepena. Za vikend bit će oblačno.