BiH
3

Jahorina spremna za skijaše, na Bjelašnici čekaju još snijega

SRNA/Klix.ba
Jahorina (Foto: SRNA)
Jahorina (Foto: SRNA)
Olimpijski centar Jahorina s prvim snježnim pahuljicama pokrenuo je sistem vještačkog osnježavanja i krenuo u uređenje ski-staza, tako da Jahorina već danas spremno očekuje skijaše i ostale ljubitelje ove planine. Istovremeno i na Bjelašnici pokušavaju vještački zasnježiti staze, ali uslova za skijanje na toj planini još nema.

Rukovodilac Ski-centra Jahorina Marko Šolaja kaže da je na polazima instalacija vertikalnog transporta palo 16 centimetara novog snijega, a da je a visina snježnog pokrivača na vrhu planine nešto viša, tako da se može u funkciju pustiti vertikalni transport na stazama Željo, Ogorjelica 2, lift Poljice i šestosjed Poljice.

"Radili smo cijelu noć neprekidno, i radit ćemo i narednih dana jer očekujemo još nižu tempereturu. Trenutno pripremamo stazu Skočine, koja je prekrivena sistemom za vještačko osnježavanje, i ona će biti u funkciji u momentu kada završimo sve pripreme i kada staza bude idealno pripremljena za skijanje", naglasio je Šolaja za Srnu.

Jahorina (Foto: SRNA)
Jahorina (Foto: SRNA)

Prema njegovim riječima, Gorska služba spašavanja Jahorina već je odradila svoj dio posla koji se tiče obilježavanja ski-staza i stvaranja bezbjednosnih uslova za sve ljubitelje ski-sportova.

"Bez obzira na još malu količinu snijega, staze na Jahorini su spremne i mi s radošću pozivamo i očekujemo skijaše, sankaše, bordere, šetače, kao i sve druge goste Jahorine", zaključio je Šolaja.

Na Bjelašnici je situacija nepovoljnija i još uvijek se nisu stekli uslovi za skijanje.

"Trenutno na Bjelašnici visina snježnog pokrivača iznosi šest centimetara. a temperatura je -3 stepena. Uključili smo topove za vještačko osnježivanje, ali taj proces otežava vjetar koji puše i raznosi snijeg. Srećom, meteorolozi su najavili snježne padavine u narednim danima. Zasad nema uslova za uređivanje staza i skijanje, jer visina snijega mora biti najmanje 30 centimetara", kazala je za Klix.ba Muamera Šehić, glasnogovornica ZOI'84.

Na Vlašiću snijeg pada i dosad je napadalo desetak centimetara, a temperatura je ispod nule. Skijalište Babanovac je zatvoreno, ali bi se u narednim danima moglo očekivati otvaranje staza i novi početak rada ski liftova. Naravno, sve to ukoliko bude dovoljno snijega.