BiH
2

Skijanje na Vlašiću počinje sutra, Bjelašnica i Jahorina spremne za sezonu

Piše: N. Jamaković
Bjelašnica (Foto: Klix.ba)
Sezona skijanja na Vlašiću počet će sutra, budući da već sada na ovoj planini ima dovoljno snijega i staze su uređene, a liftovi će biti pokrenuti sutra, potvrdio je za Klix.ba direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Nihad Korić.

Prema Korićevim riječima, putevi su očišćeni te se za vikend očekuje veći broj gostiju na Vlašiću. S obzirom na to da snijega već sada ima sasvim dovoljno, skijaška sezona će početi tri sedmice prije zvaničnog otvaranja zimske sezone, koje je zakazano za 20. decembra. Cijene za skijaše ostale su na nivou prošlogodišnjih.

Glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina Zorica Jovanović za Klix.ba je kazala da na Jahorini trenutno nema dovoljno snijega za skijanje (oko 35 cm), ali bi u narednim danima, bude li minusa, mogli uz pomoć vještačkog snijega pripremiti stazu Prača za skijaše.

Dolaze gosti iz Rusije, Češke i Poljske

"Na Jahorini je što se gostiju tiče trenutno neko zatišje jer sezona još nije počela. Ovaj snijeg je, međutim, potaknuo turiste da već sada izvrše rezervacije, pa tako imamo najave dolaska većeg broja turista iz Rusije, Poljske i Češke, a poznato je da su već godinama najbrojniji posjetitelji Jahorine sa prostora bivše Jugoslavije", kazala je Jovanović.

Ona je dodala kako je otvaranje zimske sezone na Jahorini predviđeno 13., 14. i 15. decembra, naglasivši da će 14. decembra skijaši moći besplatno skijati.

"Pripreme za sezonu 2013/14. su završene i kada je riječ o Bjelašnici i Igmanu, te se može reći da je SKI Centar Bjelašnica-Igman spreman za početak zimske turističke sezone", kazala je za Klix.ba glasnogovornica ZOI-ja '84 Muamera Šehić.

"Urađeni su redovni remonti vertikalnog transporta i mašina za uređenje staza. U okviru sezone ćemo se maksimalno truditi urediti staze, a što se ostalih usluga tiče, hoteli i ugostiteljski objekti najavljuju odličnu gastro ponudu, kao i bogat muzički i zabavni sadržaj. Još danas traje prodaja sezonskih ski karata po akcijskim cijenama. Što se tiče cijena u redovnoj prodaji, ostali smo na prošlogodišnjem nivou", kazala je Šehić.

U funkciji klizalište Medo

Dodaje kako će i ove godine u funkciji biti klizalište Medo, a novost u ponudi je Centar za dnevnu brigu o djeci za sve roditelje skijaše.

Otvaranje sezone na Bjelašnici planirano je za 15. decembar. Trenutno, na Bjelašnici ima snijega, ali nije dovoljno dobrog kvaliteta da bi se mogle uređivati staze. Visina snijega na Babinom Dolu iznosi 29 cm, a na vrhu Bjelašnice 58 cm. Na Igmanu (Malo i Veliko Polje) visina snježnog pokrivača je 25 cm.

"Ako bude novih padavina i steknu se uslovi za kvalitetno uređivanje staza, razmotrit će se mogućnost otvaranja skijališta i prije zvaničnog početka sezone", navela je Šehić.