BiH
28

Škaljić: Nezadovoljni smo SDP-om, vjerovatno raskidamo partnerstvo

Piše: E. G.
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik glavnog odbora SBB-a Fehim Škaljić, kazao je danas novinarima da je njegova stranka u potpunosti nezadovoljna ulogom u Vladi FBiH svog partnera u parlamentarnoj većini SDP-a i da će to partnerstvo najvjerovatnije biti prekinuto.

Govoreći o nastavku 21. redovne sjednice, Škaljić je kazao da će se pred zastupnicima naći sedam izvještaja, a nadležna parlamentarna komisija će se obratiti Domu i dati ocjene o tome šta je posljedica onoga što su revizori utvrdili o poslovanju određenih institucija i ministarstava.

"Važno je da Parlament o tome zauzme stav i pokrene odgovarajuće zahtjeve za procedure vezano za kršenje normi i propisa u potrošnji javnog novca i upravljanja javnim dobrima", rekao je predsjedavajući Doma.

Budžet FBiH se održava kreditom

Škaljić je kazao da će se na dnevnom redu 22. sjednice Zastupničkog doma FBiH naći i inicijativa potpredsjednika ovog entiteta da se donese rezolucija kojom se javno osuđuje učešče bh. građana u oružanim sukobima u svijetu.

"Na 22. sjednici nema ništa od onoga što bi u ovom trenutku moralo da bude odraz zahtjeva jedne vlade, kao što su zakoni i rješenja koji sprječavaju krizu i doprinose poboljšanju stanja u privredi. Znamo da je stanje alarmantno, a mi jedino imamo Prijedlog zakona o konsolidaciji privrednih društava. Zabrinjavajuće je da u ovom trenutku nemamo dokument koji se zove strategija suprotstavljanja ekonomskoj krizi, niti set zakona koji bi u tom smislu omogućio da se čini ono što bi trebalo kada se mora suprotstaviti narastajućoj ekonomskoj i socijalnoj bijedi u FBiH. Treba reći da su budžeti brojnih općina i kantona ugroženi, da se budžet FBiH održava vještačkim kreditom i da je stanje alarmantno", kazao je Škaljić.

Na dnevnom redu te sjednice će biti i prijedlozi Vlade FBiH da se razmatra Zakon o izmejnama i dopunama Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.

Kriza uzima danak, a Nikšić odmara

"Do ovog trenutka je ministar za energetiku i rudarstvo najavio da neće doći na sjednicu i odredio je svoje pomoćnike da prisustvuju sjednici, a oni su državni službenici, oni nisu supstitut zamjene Vladi. Premijer je i ovoga puta najavio da neće doći na sjednicu Zastupničkog doma. On je na godišnjem odmoru, iako se zna da su godišnji odmori i Vlade u onom periodu kada i Parlamenta. To je propisano Zakonom. Zbog toga ću ja vrlo vjerovatno, ukoliko ne bude reprezentnih predstavnika Vlade na sjednici, tražiti odgađanje rasprave o pojedinim tačkama ili ću odgoditi sjednicu Parlamenta", kazao je Škaljić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o raskolu unutar HSP-a, odnosno o tome koliko će to utjecati na ionako loše odnose i rad u Vladi FBiH, Škaljić je kazao da je to stranka koja participira u vlasti izvan onoga što je većina u Parlamentu FBiH, a s druge strane oba doma su izglasala nepovjerenje takvoj Vladi.

"I ono što je predsjednik Jurišić (Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a) izjavljivao zadnjih dana je potvrda da je to rezultat trgovine mjestima i neodgovornosti za političku zbilju. Ta trgovina izlazi na vidjelo i po rezultatu koji se ne ostvaruje, po Vladi koja nema svoju ulogu, javno se govori o tome da se mjesta u Parlamentu dobijaju kao supstitut za direktorske pozicije u javnim preduzećima i to je taj sramotni dio sadašnje izvršne vlasti", kazao je Škaljić.

Bez razgovora o Komisiji za vrijednosne papire

Kada je u pitanju odnos Zastupničkog doma spram Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje i na osnovu čega i Ustavni sud treba iznijeti svoj stav, Škaljić je dodao da je to proces koji dugo traje i koji nije svojstven demokratskim principima.

Škaljić je kazao da na sjednicama neće biti tačke dnevnog reda koja regulira rad Komisije za vrijednosne papire FBiH. U tom kontekstu je kritizirao i federalnog premijera Nikšića, kazavši da su on i Vlada doveli do toga da situacija u vezi rada Komisije eskalira te da se dovede u pitanje funkcioniranje tržišta vrijednosnih papira.