BiH
45

Propala sjednica Kolegija u (ne)sigurnom Sarajevu, pojavilo se samo pet članova

Piše: E. Gorinjac
Denis Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Sjednica Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH danas nije održana, jer se pojavilo samo pet poslanika, što je bilo nedovoljno za kvorum.

Osjećaj sigurnosti kod državnih zastupnika u BiH ovih dana varira poput vremenske prognoze, jer kako inače objasniti da su Božo Ljubić i Milorad Živković 19. juna bili sigurni u Sarajevu i došli na sjednicu užeg Kolegija Zastupničkog doma, a danas nisu. Drugo objašnjenje je da se uopće ne radi o sigurnosnim mjerama i da je posrijedi svjesna blokada rada državnih institucija.

Na današnju sjednicu Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH nisu došli svi koji su trebali. Sjednica proširenog Kolegija, kako je objasnio Denis Bećirović, predsjedavajući Zastupničkog doma, sazvana je u skladu sa Poslovnikom i Ustavom.

Od 10 članova Kolegija došlo je pet, što znači da nije bilo potrebnog kvoruma za rad. Kvorum čini šest članova, a danas su došli samo šef Kluba SDP-a Saša Magazinović, zamjenik šefa Kluba SDA Šemsudin Mehmedović, šef Mješovitog kluba Nermin Purić i šef Kluba SBB-a Mirsad Đugum.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Oni koji su došli, došli su da budu dio rješenja u ovoj zemlji, a ne dio problema", kazao je Bećirović.

"Od 6. juna do danas imao sam desetke razgovora sa svim klubovima i članovima i jednog i drugog kolegija, uputio sam desetke apela i uvjeravao ljude da se pojave u zagradi Institucija BiH da rješavamo probleme koji su pred nama. Prošle sedmice sam sazvao uži Kolegij Zastupničkog doma, na koji su, osim mene, došli Živković i Ljubić, donijeli smo i odgovarajuće zaključke. U petak sam donio odluku da sazovem ovu sjednicu. Jučer sam i zvanično, nakon niza razgovora, pozvao i predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića, koji po redosljedu treba sazvati Zajednički kolegij, da to učini u najkraćem roku. Jedan od problema u Institucijama BiH je što mi ovdje imamo debalans između stranačke odgovornosti i državničke i građanske odgovornosti na drugoj strani. Nažalost, jedan broj ljudi, ne samo u Parlamentu, 90 posto vremena i energije troši u stranačke svrhe, ali plaće ne uzimaju u svojim strankama, nego u državnim institucijama", izjavio je Bećirović.

Ponovio je još jednom kako je neophodno aktiviranje i dinamiziranje rada oba doma. Predsjedavajući Zastupničkog doma je dodao da Parlamentarna skupština BiH i ostale institucije moraju funkcionirati i da u vezi s tim ne može biti nikakvog pogađanja.

Boji se samo onaj ko se osjeća krivim

"Kada je u pitanju sigurnost, dobili smo dopise Ministarstva sigursnosti BiH, federalnog i kantonalnog MUP-a i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, što sam dostavio kolegama. Date su garancije da sigurnosni uvjeti postoje. Nije nepoznato ni to da ministar Mirko Šarović svaki dan dolazi na posao, kao i član Predsjedništva Nebojša Radmanović. Tu je i čitava plejada drugih", kazao je Bećirović te dodao da će predložiti da august bude radni, da se na odlazi na godišnji odmor, kako bi se nadoknadilo vrijeme koje je izgubljeno u neradu.

Nerad državnih institucija na svojoj koži će osjetiti svi građani BiH i oba njena entiteta, kao i država u cjelini.

Komentirajući Živkovićevu izjavu da je 19. juna dogovoreno da će prošireni Kolegij biti održan neposredno pred održavanje sjednice Zastupničkog doma, Bećirović je kazao da se samo gubi dragocjeno vrijeme i da nema potrebe da se kolegiji sastaju samo pred sjednice.

Kada je u pitanju zakon o jedinstvenom matičnom broju, teoretski on može biti usvojen do 30. juna, ali je samo pitanje ima li volje da se to učini.

Magazinović je danas ocijenio kako je priča o sigurnosti potpuno deplasirana i da je treba ostaviti po strani.

"Lično se nikoga ne bojim, ali razumijem da strah može imati samo onaj ko je za nešto kriv. U razgovoru s nekim ljudima ranije bio sam uvjeren da će današnja sjednica biti održana. Prošle sedmice su bili sigurni, danas nisu. Ovo sada već poprima zabrinjavajući karakter. Ne pristajem na priču da su svi isti i jednako odgovorni. Pozivam još jednom na razum, jer i među onima koji nisu došli nisu svi isti. Ima ljudi koji izražavaju spremnost da dođu na posao, ali to ne smiju uraditi zbog stranačke stege", kazao je Magazinović.

Talačka kriza je ono što pojedinci rade građanima

On je izrazio sumnju u to da je priča o JMB glavni problem i podsjetio da je u parlamentarnoj proceduri i rješenje o perspektivnoj vojnoj imovini. "Došao je trenutak da se u Parlamentu pogledamo u oči i dignemo ruku za ili protiv puta BiH u NATO", dodao je Magazinović.

Zamjenik šefa Kluba SDA Mehmedović je kazao da je talačka kriza zapravo nastupila nakon 6. juna jer su svi građani postali taoci nekolicine neodgovornih političkih lidera u BiH. Dodao je da ne postoje nikakve sigurnosne prepreke za održavanje sjednica.

"Čini mi se da će započeti žestoka pravna bitka za državu BiH", ocijenio je Mehmedović.

Šef Mješovitog kluba Nermin Purić je kazao kako je sve što se dešavalo kulminacija cjelokupne situacije u kojoj se nalazi BiH. Što se tiče sigurnosti, rekao je Purić, ona nije prepreka za održavanje sjednica.

"Jedina opasnost s kojom se suočavamo svi, ako gledamo sa političke strane, su izbori 2014. godine. Predizborna obećanja iz 2010. ne idu onako kako su planirana, odnosno ne realizira se obećano i sva ova dešavanja ispred Parlamenta BiH su dobar spin koji je skrenuo pažnju sa važnih pitanja koja su otvorena na nivou entiteta, gdje se i dešava stvarni život u ovoj zemlji", smatra Purić.

Parlamentarci i dalje ne dolaze na svoja radna mjesta iako su za to debelo plaćeni. Jedini način da odgovaraju je zapravo na narednim izborima, jer plaće im neće biti smanjene, niti će na bilo koji drugi način biti sankcionirani.