BiH
111

Živković: Ne možemo se dogovoriti kako voditi zemlju, ali nastavljamo u ponedjeljak

Piše: E. G.
Milorad Živković
Milorad Živković
Sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u proširenom sastavu, koja je počela jutros, još uvijek traje, a novinarima se kratko obratio Milorad Živković, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

On je kazao da će se u ponedjeljak najvjerovatnije održati sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te da će na njoj biti prozvani svi, od Vijeća ministara, Predsjedništva i entitetskih vlada, da rade svoj posao.

"Parlamentarna skupština BiH se pretvorila u skladište Gordijevih čvorova, koje su od Dejtona bh. lideri zapetljali. Povremeno Vijeće ministara ili poneki neobaviješteni ili naivni poslanici neke od tih čvorova iznesu na čistinu, očiste ih i ponovo vrate u skladište, umjesto da ih vrate liderima koji su ih i zapetljali. Tako je situacija, u kojoj je Parlament BiH odgovoran za sve i svašta, sama suština BiH, ovdje se ne možemo dogovoriti kako treba da vodimo ovu zemlju i da je organiziramo te kako ona treba izgledati", kazao je Živković.

Kada je u pitanju "talačka kriza" od 6. juna, Živković je kazao kako smatra da svi, svugdje u svijetu imaju pravo na mirne proteste, ali da niko nema pravo kršiti ljudska prava, pravo na slobodu kretanja bilo kojeg čovjeka, pa i parlamentaraca, koji su se zatekli tog dana u zgradi.

"Veći problem od toga je kada institucije koje su zadužene da osiguraju provođenje tih ljudskih prava nisu u stanju da ih osiguraju, što se pokazalo 6. juna. Svi koji dolaze iz RS upozoravaju te institucije da je upitno kada će se parlamentarci opet vratiti ako se desi da neko ne dozvoli slobodu kretanja", kazao je Živković.

On je izjavio da su u BiH najveći neradnici visoki predstavnik i specijalni predstavnici, koji bi, kada bi se odrekli svojih visokih plata, mogli srediti makar neka od socijalna pitanja u BiH.

"Oni kada nemaju šta da rade obično spletkare i traže da se na nekoga drugog prenese nerad", dodao je Živković.

Kazao je da se Parlament, ako dođe do novog prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju iz Vijeća ministara, može odmah ponovo sastati i raspravljati o njemu.

"Mi u ovim zaključcima i želimo da prijedloge koje smo dobili od parlamentaraca vratimo Vijeću ministara sa porukom da nam dostave usaglašeni prijedlog o JMB i da se zna da nije do nas, nego do njih, a ako je do njih, onda je i odgovornost na njima", izjavio je Živković.