BiH
0

Kolegij Predstavničkog doma traži od Vijeća ministara usaglašeni prijedlog o JMB-u

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prošireni Kolegij Predstavničkog doma BiH zasjedao je danas u punom kvorumu te je zaključeno da Parlament BiH može nastaviti rad, a nastavak sjednice Doma zakazan je za ponedjeljak, 8. jula.

Nakon četiri sata zasjedanja Kolegij je, kako je kazao predsjedavajući Denis Bećirović, razjasnio sporna pitanja zbog kojih je sjednica Doma 6. juna prekinuta.

"Danas smo donijeli i okvirni kalendar aktivnosti, koji podrazumijeva da nadoknadimo dva izgubljena termina, odnosno dvije neodržane sjednice, a imat ćemo najmanje jednu sjednicu u augustu, o čemu ćemo se definitivno izjasniti na narednoj sjednici proširenog Kolegija. Na jednoj od narednih sjednica na dnevnom redu ćemo imati i informacije o sigurnosnoj situaciji, a koje se odnose na period od 5. do 7. juna", kazao je Bećirović.

Postojeće inicijative o JMB-u neće biti na dnevnom redu

Na sjednici Kolegija je bilo riječi i o vojnoj imovini, o čemu bi se trebalo raspravljati i na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma, odnosno 18. jula.

"To nije bio jedan od zaključaka Kolegija, ali javno ponovo upućujem poziv da se hitno sazove sjednica zajedničkog kolegija oba doma i da zajedno pokušamo napokon profunkcionisati", dodao je Bećirović.

U parlamentarnoj proceduri su dvije inicijative o zakonu o jedinstvenom matičnom broju, a Prošireni kolegij je danas jednoglasno zaključio da ovi prijedlozi trebaju biti povučeni i da se treba zadužiti Vijeće ministara da u najkraćem roku predloži usaglašeni prijedlog o JMB-u.

"Ono što je govorio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda nije uredu. On je kazao kako je u parlamentarnu proceduru dolazio prijedlog VM dva puta, a suština je da parlamentarna većina postoji i u Parlamentu i u Vijeću ministara. Rješenje nije da se odgovornost prebacuje sa Vijeća ministara na Parlament i obrnuto, već da svi počnemo koordinirano raditi", kazao je Bećirović.

Zatupnik SDS-a Darko Babalj je kazao kako smatra da se stvari u vezi sa JMB-om neće vratiti na početak te da će to, ukoliko Vijeće ministara ne donese jednoglasnu odluku, zastupnike natjerati da preispitaju podršku ministima, odnosno da postave pitanje smjene Vijeća ministara.

"Ukoliko oni to ne urade, onda ovdje nema većine o kojoj se priča i mora se naći neka druga koja će ovaj problem riješiti zastalno", kazao je Babalj.

Ministar se ne mora biti

SNSD-ovac Drago Kalabić se ponovo obrušio na visokog predstavnika, navodeći kako on nema pravo parlamentarcima držati lekciju o visokim plaćama, dok je njegova 40.000 maraka. No, kazao je kako je danas napravljen pomak i da je SNSD zadovoljan povlačenjem dva sporna prijedloga o JMB-u iz parlamentarne procedure. Dodao je da Vijeće ministara snosi krivicu za cijelu situaciju.

"Vijeće ministra treba i mora naći rješenje. U BiH se udomaćila takva situacija da se u VM možete ponašati i kao opozicija kad vam odgovara, a u parlamentu morate pokazati jedinstvo, jer smo svi na nekakvoj radnoj obavezi. Kako je Vijeće ministara izabrano tako mora i donositi rješenja, a oni koji nemaju podršku za svoja rješenja neka daju ostavku, ministar se ne mora biti, a parlamenta mora biti, on može biti i opozicija", dodao je Kalabić, navodeći da se dogovor može postići i uz konsultacije sa političkim liderima.

Kalabić je kazao da je jedan od njegovih prijedloga danas bio da se parlamentarci do kraja mandata odreknu primanja ili da dobijaju minimalac.

"Onda bismo vidjeli je li sve demagoška priča ili smo stvarno spremni da mijenjamo kurs, pa da onda preporučimo i nižim nivoima vlasti da postupe isto, da vidimo ko će to ispoštovati. Visoki predstavnik ne može nama držati predavanja o platama, rudar iz Banovića može", kazao je Kalabić.

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Asim Sarajlić je kazao da će ta stranka podržati svaki prijedlog vladajuće šestorke koji BiH vodi u euroatlantske integracije, ali da još uvijek nije uvjeren da se može postići dogovor o ključnim pitanjima zbog kojih je prekinuta sjednica Predstavničkog doma 6. juna.

"Nemam uvjerenje od rukovodstva Doma da ima i da će biti dogovora o JMB-u, o vojnoj imovini i slično. Pokušava se loptica ponovo prebaciti na Vijeće ministara, a svi znamo kakvi su tamo odnosi i stavovi. Ne gajim nadu", izjavio je Sarajlić.