BiH
0

Škaljić: Intenzivirani su razgovori različitih političkih partija

FENA
Fehim Škaljić (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Fehim Škaljić (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predsjednik Glavnog odbora Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fehim Škaljić kaže da su ovih dana intenzivirani razgovori različitih političkih partija među kojima i onih što nisu članice "četvorke“ u federalnoj parlamentarnoj većini.

"Politika 'četvorke' nije ostvarila prioritetne zadaće - suprotstavljanje ekonomskoj krizi, snažnu i organiziranu borbu protiv korupcije i kriminala, prilagođavanje evropskom putu, usvajanje pravne tečevine. Sve to traži preispitivanje daljnjeg načina, metoda rada i održivosti partnerstva", riječi su Fehima Škaljića.

Osnovno određenje za pregovore, prema njegovoj izjavi agenciji Fena, jeste ocjena situacije i eventualno stavova za zajednički nastup u krucijalnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju.

"Razvoj situacije može donijeti i odustajanja od trenutne parlamentarne većine a to će postaviti pitanje - šta dalje. SBBBiH pozdravlja razgovore različitih političkih subjekata u nastojanjima da se Federacijom i potrebama građana ne upravlja isključivostima već da to bude izraz realnih potreba, odgovor aktuelnom trenutku u Federaciji i Bosni i Hercegovini", kazao je Škaljić.

U političkom životu Federacije, ističe dalje on, izražene su nedosljednosti u okviru provođenja demokratskih standarda koji podrazumijevaju Parlament i većinska volja te vladu koja odgovara parlamentu.

"To ne funkcionira i ispoljava manjkavosti, što se odražava i u ekonomskim parametrima, rastu nezaposlenosti i socijalnoj ugroženosti građana", zaključio je.