U posjeti Vladi ZDK
8

Škaljić: Kantoni trebaju biti inicijatori za zakone na federalnom nivou

Piše: Elmedin Mehić
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Vladu Zeničko-dobojskog kantona danas je posjetio Fehim Škaljić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, gdje je razgovarao sa premijerom ZDK Fikretom Plevljakom.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o funkcioniranju izvršnih i zakonodavnih tijela u ZDK, te njihovih uposlenika ali i o procedurama donošenja zakona kao i zakonodavnim tijelima Federacije Bosne i Hercegovine.

"Pozivam rukovodstvo parlamenta da sarađujemo i pružamo podršku jedni drugima. Parlament FBiH je važno mjesto i Vlade odgovaraju tom tijelu i samo tako imamo funkcionalan odnos. Obilaskom kantona u Federaciji ćemo sačiniti analizu s namjerom da djelujemo u boljem smjeru", kazao je Škaljić, koji je dodao da će u naredna tri mjeseca obići sve kantone u Federaciji gdje će razgovarati o problemima kantona, Federacije i BiH.

Škaljić je još dodao da je Zeničko-dobojski kanton u posljednje dvije godine poslao skoro 50 zahtjeva za tumačenje zakona koji su doneseni na federalnom nivou.

"U zadnje dvije godine Zeničko-dobojski kanton je poslao skoro 50 incijativa, koje traže autentično tumačenje zakona, koji su doneseni na federalnom nivou, što znači da norme koje se donose nisu dovoljno jasne i precizne, te građani traže svoju intervenciju. Zbog toga je cilj da se kantonima omogući da budu inicijatori za donošenje zakona na federalnom nivou", kazao je Škaljić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak, izrazio je zahvalnost današnjom posjetom Škaljića, a na sastanku, naglasak je stavio na najveći problem u funkcioniranju Zeničko-dobojskog kantona, a to su pravosnažne sudske presude po Kolektivnim ugovorima.

Današnjem sastanku ispred delegacije ZDK prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine ZDK, Sretko Radišić, koji je iznio podatke o funkcioniranju najvišeg zakonodavnog tijela u ZDK, s akcentom na period druge polovine 2012. godine, kada je uspostavljena nova parlamentarna većina.

U proces radnih sastanaka Škaljića bit će uključena i posjeta Skupštini Brčko Distrikta, a planirana je i posjeta parlamentu Narodne skupštine Republike Srpske.