Posjeta Visokom, Kaknju i Zenici
0

Tihić: Federacija BiH mora pomoći Općini Zenica

Piše: Elmedin Mehić
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Načelnik Zenice Husejin Smajlović danas je ugostio predsjednika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića, a sastanku su prisustvovali i ministri u Vladi Federacije BiH.

Na sastanku se govorilo o budućim projektima i onima koji su već realizirani, a naglasak je stavljen na monitoring mjerenja zraka na području Općine Zenica.

U uvodnom izlaganju predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić, kazao je kako je cilj ovog sastanka da se upoznaju sa projektima koji se realiziraju na području Općine Zenica, te da Federacija BiH pomogne, koliko bude u mogućnosti.

"Moram reći da smo danas došli u Zenicu, po našim ocjenama jednu od najuspješnijih općina, koja ima najboljeg načelnika u cijeloj BiH, da se upoznamo sa projektima koji se ovdje rade. Također, želimo da razgovaramo o tome šta može u tom pravcu da pomogne Federacija BiH, odnosno drugi nivoi vlasti ili institucije na koje se oslanja i funkcioniše Federacija. Želimo da se malo bolje razumijemo, te da ovoj jednoj uspješnoj općini i projektima pomognemo koliko je to moguće u dosadašnjoj situaciji", kazao je Tihić.

Poseban naglasak stavljen je na monitoring mjerenja zraka na području Općine Zenica, te kako će federalna vlada pomoći i učestvovati u realizaciji ovog projekta, gdje će uključiti Fond za zaštitu okoliša, koji će dati svoj doprinos u ovom konkretnom projektu.

"Sa svim ovim projektima će učestvovati i federalna vlast, odnosno, fond za zaštitu okoliša koji će dati svoj doprinos u ovom konkretnom projektu, zatim, ovi projekti termoelektrane, projekat 'Plava voda' koji je izuzetno važan projekat, gdje trebamousaglasiti interese, a time će Zenica riješiti problem vodosnabdjevanja", kazao je Sulejman Tihić.

U okviru projekata razgovaralo se i o stadionima, javnoj rasvjeti za koju je raspisan novi tender, grijanju na području Nemile,klizištima, autocestama, te o poslovnoj zoni, gdje prema riječima Tihića, Vlada Federacije treba naći svoj interes.

"Mi ne možemo dati odgovore na sva pitanja, ali o tome ćemo razgovarati u narednim periodima i bit će tema narednih sastanaka" izjavio je Tihić.

Tihić je dodao kako je Zenica u više navrata bila ostavljena sama sebi, gdje je rješavala probleme bez podrške nivoa viših vlasti, ali je naglasio da je ova posjeta u svrsi da se promijeni odnos prema ovoj uspješnoj općini.

"Mi smo iz ovog izlaganja načelnika i sve što smo do sad uradili, stekli određeni utisak da su često bili ostavljeni sami sebi, gdje su rješavali probleme bez podrške sa viših nivoa vlasti. Ova posjeta jeste u svrsi da se promijeni odnos prema ovoj uspješnoj općini, koliko je moguće sad sa ovakvim budžetom i odnosima snaga na nivou kantona. Koristit ćemo sve ono što je realno moguće i što je do naših ministara, koji će prezentirati ove uspješne projekte, borit se i zalagat da Federacija i druge institucije, ali i međunarodni fondovi budu uključeni u ove projekte", zaključio je predsjednika Doma narodaParlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić.

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović, kazao je kako je svaka lokalna zajednica zapuštena, zbog problema na višim nivoima, te da to nije predstavljalo problem za Općinu Zenica.

"Mi koji živimo u manjim gradovima mislimo da smo nečija briga, a nismo. Svako treba da se okrene sebi i radi svoj posao. Ja ne očekujem da će neko u Sarajevu rješavati pitanja Zenice, ali očekujem ugodan ambijent, da se ljudi ne plaše situacijom u BiH. Očekujem da se stvara ambijent, da kada strani ulagači budu dolazili u BiH, da vide da ima života i pravila igre, da imaju mogućnosti, te da se na lokalnom nivou rješavaju problemi", kazao je načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministri u Vladi Federacije BiH, Adil Osmanović, ministar raseljenih osoba, SalmirKaplan, ministar kulture i sporta, te Eldar Trhulj, ministar energetike, rudarstva i industrije.

Delegacija je u okviru današnje posjete još boravila u Visokom i Kaknju, gdje su razgovarali sa načelnicom Visokog i načelnikom Kaknja o aktuelnim dešavanjima u ovim općinama.