Sastanak Suljagića i Plevljaka
0

FOTO / Kampanje "Glasajmo za Srebrenicu" ne bi bilo bez Vlade ZDK

Piše: Elmedin Mehić
Emir Suljagić i Fikret Plevljak (Foto: Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Emir Suljagić i Fikret Plevljak (Foto: Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održan sastanak predstavnika Koalicije 1. mart Emira Suljagića i premijera ZDK Fikreta Plevljaka.
Emir Suljagić i Fikret Plevljak (Foto: Klix.ba)
Emir Suljagić i Fikret Plevljak (Foto: Klix.ba)
Suljagić je istakao da je u sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona došao iz dva razloga.

"Prvi je jer nismo čestito zahvalili Vladi Zeničko-dobojskog kantona za pomoć koju su nam pružili tokom kampanje 'Glasajmo za Srebrenicu' i ja mogu odgovorno reći da kampanje između ostalog ne bi bilo bez odluke Vlade ZDK, koja je svima koji su prijavili boravište u Srebrenici, omogućila da zadrže prenadležnosti koje uživaju u ZDK. Kada govorimo o tome, govorimo o penzionom i zdravstvenom osiguranju, dječijem doplatku i drugim pravima", rekao je Suljagić.

"Vjerujem da ćemo, kako stvari stoje, najprije uspjeti ovo završiti u Zenici i to me raduje. Ima mnogo ljudi koji su se vratili u Republiku Srpsku i žive tamo, govorim najprije o Doboju, ali su iz ovih razloga prijavljeni u Zeničko-dobojskom kantonu. Mi smo danas predočili rješenja koja ne povećavaju budžet i moći će prijaviti boravak u Republici Srpskoj te ostvariti prava iz kojih proizlazi i pravo glasa", zaključio je predstavnik Koalicije 1. mart.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Zeničko-dobojskog kantona podržao je kampanju koju provodi Koalicija 1. mart, a dodao je da je cilj napraviti državu koja će biti prihvatljiva svim građanima Bosne i Hercegovine.

"Konkretna podrška ZDK je u tome što priznajemo prava svih građana, bez obzira na kojem djelu oni imali svoje prebivalište. Ako imaju prava na usluge koje im država pruža, oni to moraju imati gdje god bili. Priznajemo BiH u punom kapacitetu, želimo da svi koji se vrate na svoje, govorimo o procesu povratka iz Federacije u Republiku Srpsku, ali i obratno, ostvare prava koja iz toga proizlaze", kazao je Plevljak, koji je još dodao da podrška Zeničko-dobojskog kantona Srebrenici nikada neće biti upitna za trenutnu administraciju.